22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Osmanlı'yı dünyaya tanıtıyor

Konya'nın Beyşehir İlçesi'nde müze haline dönüştürdüğü evde Osmanlı ve Selçuklular döneminin eserlerini turistlere tanıtan Celal Özkol, şimdi de internet ortamında hizmet vererek dünyaya açıldı.

Tarihi eser meraklılarını hazırlattırdığı "www.antikacicelal.com" adlı web sayfasında buluşturan Özkol, halka açtığı Osmanlı Evi'nin önüne astığı Türk bayrağının yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) ve bazı yabancı ülkelerin bayraklarıyla da dikkat çekerek dostluk mesajları veriyor. Hacıarmağan Mahallesi'ndeki tek katlı evini günümüzün eskisi Osmanlı ve Selçuklular döneminin akla gelebilecek her türlü eseriyle donatan, ilçenin gönüllü turizm elçiliğine soyunan 52 yaşındaki Celal Özkol, adeta müzeye dönüştürdüğü evine gelen yerli ve yabancı konuklarını Osmanlı dönemi kıyafeti giymiş yabancı dil bilen bir bayanın karşıladığını belirterek, "Osmanlı evini ziyaret eden yerli ve yabancı konuklarımızı o eski havayı yaşatabilmek için yer sofrasına oturtup, talebe göre Türk çayı ve kahvesinin yanı sıra gözleme ve tufan ayranı da ikram ediyoruz" dedi.

Evinde Osmanlı döneminden kalma kaftan, halı, kilim gibi günümüzde halk arasında antika eser olarak da nitelendirilebilecek eski eşyaları sergilediğini ve o dönem kullanılan bu eserler hakkında evini ziyarete gelen konuklara çeşitli bilgiler aktardıklarını kaydeden Özkol, "Osmanlı Evi'ni internet ortamına taşıdıktan sonra ise sürekli web sayfasına girilerek ziyaret ediliyoruz. Yabancıların çok büyük ilgisi var. Özellikle İtalyanlar tarafından internetten sürekli takip ediliyoruz" diye konuştu.

Beyşehir'in Osmanlı dönemi yöresel el sanatlarını tanıtarak yörenin turizm ve tanıtımına katkı sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Özkol, "Beyşehir'in geleneksel misafirperverliğini eşimle birlikte gelen konuklarımıza göstermeye çalışıyoruz. Beyşehir, sadece doğal güzellikleri, gölü ve yeşiliyle değil, tarihi ve kültürel yönleriyle de bir cennet. İşte ben tarihi ve kültürel değerlerinin de ön plana çıkması için böyle bir işe soyundum. Ancak, Beyşehir'in bu konuda dünyaya tanıtılması için ilçemizin yerel yöneticilerinden daha çok duyarlılık ve gayret istiyor ve bekliyorum. Maddi anlamda bir beklentim yok ama bizim gibi bu tür müteşebbislere manevi yönden, moral yönünden verilecek desteklere bile çok ihtiyacımız var. En azından bu mücadelemde bana yardımcı olsunlar, yol göstersinler" şeklinde konuştu.

Beyşehir'de verilen bu tanıtım hizmetine ilçe halkının da duyarsız kaldığını savunan Özkol, "Bu yüzden ilçemiz halkıma sitem etmek istiyorum. Evimi gelsinler, görsünler. Bu hizmet sadece dışarıdan gelenlere değil, ilçemiz halkına da verebileceğimiz katkı ne olursa, elimizden geleni yapmaya hazırız. Ayrıca, dışarıdan gelenlerin büyük ilgi gösterdiği bu hizmeti Beyşehirli öğrencilerimize de verebiliriz. Osmanlı evimiz ziyaret etmek isteyen öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve tüm okullarımıza açıktır. 08.00-23.00 saatleri arasında açık olan Osmanlı evimiz her zaman ücretsiz olarak gezilebilir ve ziyaret edilebilir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2005 Pazartesi 11:55:01
Güncelleme :15 Ağustos 2005 Pazartesi 13:14:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?