23
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Damızlık gebe düve dağıtımı yapıldı

Konya'nın Bozkır İlçesi'ne bağlı Kayacılar Köyü'nde Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) kapsamında 27 kişiye damızlık gebe düve dağıtımı yapıldı.  

Düve dağıtım törenine, Bozkır Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanı Kaymakam Ali Katırcı, Vakıf mütevelli üyeleri, İlçe Tarım Müdürlüğü veteriner hekimleri ve Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği yetkilileri katıldı.

İlçe Tarım Müdürlüğü'nün katkıları ile projesi hazırlanan, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Teşvik Fonu Sosyal Riski Azaltma Projesi kapsamında finansman desteği sağlanan Kayacılar Köyü Süt İnekçiliğini Geliştirme Projesi kapsamında Kayacılar Köyünde; 27 kişiye her birinin piyasa değeri 240 bin YTL olan birer damızlık gebe düvelerin dağıtımı gerçekleştirildi.

Düvelerin dağıtımında konuşan Kaymakam Ali Katırcı, "Gelişmiş ülkelerin bir çoğunda hayvancılık büyük gelir kaynağı oluşturmuştur. Tarımsal ürünlerin yaklaşık yüzde 70’ini hayvansal girdiler oluşturmaktadır. Hayvanların ihtiyacı olan yem bitkilerinin üretimi yapılarak, üretilen yem bitkileri hayvanlara yedirilerek, bunlardan et ve süt üretimi yapılmaktadır. Et ve süt insanların tüketmesi gerektiği zaruri gıda maddelerinin başında gelmektedir. Onun için hayvancılığa büyük önem vermek gerekmektedir. Bizim sizlerden isteğimiz bu projeye sahip çıkmanız.Siz bu projeye sahip çıktığınızda diğer köylere de örnek olacaksınız. Hem de hayvancılığın gelişmesine katkıda bulunacaksınız. Önceden bu tip projelerin uygulanmasındaki en büyük sıkıntı elde edilecek sütlerin pazarlanması idi. İlçemizde yaklaşık dört yıldan bu yana kurulu bulunan süt toplama merkezi ile Konya’dan gelen bazı firmalar tarafından sütler artık yerinde günlük olarak alınmaktadır. Hayvanların ürünleri artık para etmektedir. Eskiden, herkes bu yüzden kendi ihtiyacı olan sütü karşılamak için az ama zahmetsiz ve masrafsız hayvanları yetiştirmekte idi. Sizlere dağıtılan gebe düvelerin şu anki değeri 240 bin YTL.olup geri ödemesi ise 1 yıl ödemesiz ve faizsiz olmak üzere üç yılda,üç eşit taksitte olacaktır.Sizlere,gelir getirecek bu düvelere sahip çıkmanızı ve iyi bakmanızı istiyorum.Düvelerin bakımı ile ilgili her türlü bilgiyi İlçe Tarım Müdürlüğü'ndeki görevlilerden alabilirsiniz" dedi.

Konuşmaların ardından damızlık gebe düvelerin dağıtımı için kura çekildi ve kura sonucuna göre damızlık gebe düveler hak sahiplerine dağıtıldı. Düve sahiplerine İlçe Tarım Müdürlüğü Veteriner Hekimi Mehmet Şenarslan ile Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği yetkilileri tarafından, gebe düveler hakkında ve bunların nasıl bakılması gerektiği konularında teknik bilgiler verildi.

Bu arada önceki yıllarda aynı proje kapsamında Çağlayan ve Hamzalar Kasabası'nda, Işıklar, Kildere, Ayvalca, Karayahya ve Hacılar Köyü'nde damızlık gebe düve dağıtımlarının yapıldığı bildirildi.

Hakan Mertli - Kenthaber /Bozkır
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2005 Pazar 12:22:29
Güncelleme :24 Aralık 2005 Cumartesi 17:34:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?