23
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Karasaban hala tarlada

Konya'da maddi imkansızlıklar nedeniyle traktör alamayan çiftçiler, tarlalarını karasabanla sürüyor.

Konya'nın dağlık bölgelerinden Bozkır İlçesi'nde, çiftçilerin bir bölümü tarlalarını halen karasabanla sürüyor. Karasaban kullanan çiftçiler, bunun için en ideal hayvan olarak görülen öküz almaya güçlerinin yetmemesi nedeniyle eşekleri tercih ediyor.

Bir çift öküzün fiyatının 4 bin YTL olmasına karşılık bir çift eşeğin 200 ile 400 YTL arasında alınabildiğini belirten çiftçiler, "Tarlalarımızı kendi traktörümüz olmadığı için süremiyoruz. Traktörle sürdürmeye kalktığımızda da maliyeti çok yüksek oluyor. Bunu kaldıracak maddi gücümüz yok. Öküzler de pahalı, bu yüzden fiyatı çok ucuz olan eşekleri tercih ediyoruz. Eşekle hem yük taşıyoruz, hem de tarlalarımızı sürüyoruz. Büyüklerimiz 'Eşekle tarlalarınızı sürmeyin, ürünlerinizin bereketi kaçar' diyor, ancak başka seçeneğimiz yok. Eşekler, öküz kadar güçlü olmadığı için tarla sürme işlemi çok yüzeysel yapılabiliyor. Bu durumda verimin düşmesine sebep oluyor" dedi.

.
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2005 Pazar 14:35:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Durmuş ÜSTÜN IP: 85.103.11.xxx Tarih : 12.04.2006 00:08:04
öncellikle tüm bozkırlıları selamlar ve saygılarımı sunarım.bu haberde görüldüğü gibi bizim insanlarımızda aç yoksul fakir ama bazı kendini bilmezler gibi ayaklanmıyorlar bu güzel ülkeyi yağmalamıyorlar çalmıyorlar cırpmıyorlar olması gerekende bu zaten.NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.teşekkürler iyi akşamlar