14
Haziran
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

'Kazı çalışmaları bilimsel yapılmıyor' endişesi

Kenthaber İlçedeki kültür varlıklarımızın nasıl tahrip edildiğini ve bilinçsizce yok edildiğini gözler önüne sermeye devam ediyor.

Seydişehir ilçesi Gökhüyük köyünde tarihi eserleri kurtarma kazılarının 4 yılı geride kaldı. Önemli ören yerlerinden 8000 yıllık geçmişe sahip bölgede 2. Arkeolog 35 işçi kazı çalışmalarında bulundu. Yapılan araştırmada Cilalı Taş(Neolitik), Bakır çağı (Kalkolitik),Demir çağ ve yakın çağ dönemlerinin kalıntıları ortaya çıkarıldı. Ancak Arkeolog çalışmaları ne kadar bilimsel olursa olsun binlerce yıllık kültür kalıntıları gün ışığına çıkarılırken ortamına uyum sağlamış eserler korunması sırasında da tahrip oluşuyor. Kazı yapılan bölgede bazı kalıntılar işe yaramaz diye kenara atılmış.

Bir soru akıllara geliyor çalışmalar bilimsel yapılıyor mu? TEMA Seydişehir Temsilcisi Ali Kazankaya, bu soruya şu yanıtı verdi: "Burada bazı değer taşıyan kalıntılar önemsiz diye atılmış. Burada ocaklar varmış, burada görünen taşlarla o insanlar un hamur işi yapmışlar, çeşitli tahılların ezilmesini sağlamışlar, diğer taş yığınlarında da önemli kalıntılar var. Bunlar böyle bırakılmamalıydı, diğer bir şeyde buradan geçecek kanal eski yatağına doğru çekilerek bu tarihi alan mutlaka korunmalı."

İsmail Sünbül - Kenthaber / Seydişehir
Yayın Tarihi : 7 Mart 2006 Salı 22:51:34
Güncelleme :11 Mart 2006 Cumartesi 15:41:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?