18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Hacı Bektaş-ı Veli anıldı

16. Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli'yi Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri başladı. Muhalefet liderlerinin büyük ilgi gösterdiği açılış töreni ilginç protestolara sahne oldu. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın katılmadığı törenlerde Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, "Başbakan Sarıgül" sloganlarıyla karşılandı.

Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi'nde geçekleştirilen Hacı Bektaş-ı Veli'yi Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri'ne Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkan Vekili İsmail Alptekin, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Hür Parti Genel Başkanı Yaşar Okuyan, Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, AK Parti Nevşehir milletvekilleri Rıdvan Köybaşı ve Osman Seyfi, Nevşehir Valisi Alaaddin Turan, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ve Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen yaklaşık 4 bin Alevi vatandaş katıldı.

Açılış konuşmalarından önce Hacıbektaş'a gelen Mustafa Sarıgül'e vatandaşlar büyük sevgi gösterilerinde bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ve diğer siyasi parti genel başkanlarının bakışları arasında "Başbakan Sarıgül" sloganlarıyla karşılanan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, törenlerde en çok ilgi çeken siyasetçi oldu.

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ise, Hacıbektaş'ta protesto şokuyla karşılaştı. Ağar'ın tören alanına geldiği sırada bir grup TAYAD üyesi, "Katil Ağar Hacıbektaş'ı terk et" ve "Susurluk katili Ağar" sloganlarıyla protesto edildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan açılış törenleri sırasında ise Şanlıurfa'dan gelen bir grup tutuklu yakınları ise, saygı duruşunda ve İstiklal Marşı'nda ayağa kalkmadı.

Açılış törenlerinde ilk sözü alan Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, kürsüye çıktığı sırada emekli orgeneral olan belediye başkanına, Alevi Bektaş-ı Veli Federasyonu üyeleri protesto ederek yuhaladı. Selmanpakoğlu'nun konuşmaya başladığı sırada kürsüye sırtlarını dönen Alevi Bektaş-ı Veli Federasyonu üyeleri daha sonra tören alanını terk etti. Belediye Başkanı Selmanpakoğlu ise kendisine protesto eden vatandaşlara tepki göstererek, "Lütfen yapmayın, yanlış yapıyorsunuz, beni bir kere dinleyin ondan sonra karar verin" sözleriyle tepkisini gösterdi.

Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu törende yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği İlerleme Raporu'nda Aleviler'in azınlık olarak gösterilmesini eleştirdi. Selmanpakoğlu, "İlerleme raporunda Aleviler'i azınlık gösterdiler, daha sonra ise özür dilediler. Fakat atı alan Üsküdar'ı geçti. Bu Türkiye'nin üzerinde oynanan bir oyundu" dedi.

Daha sonra söz alan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ise, Hacı Bektaş-ı Veli'nin hoş görüntüyle tüm Anadolu'yu biraraya toplayan bir halk düşünürü olduğunu söyledi. Bakan Koç, "Burada bütün canlar bir oldu. Dün olduğu gibi bugün de hep birlik içinde olduğumuzu gösterdik. Hacı Bektaş-ı Veli, hoşgörü temeli üzerine kurduğu felsefesiyle bu topraklara barışı ve sevgiyi aşılamıştır. Gelin, Hacı Bektaş-ı Veli'nin yüzyıllar önce söylediği gibi bir olalım, iri olalım, diri olalım, gelin beraber olalım" diye konuştu.

Törenlerde daha sonra 12. Hacı Bektaş-ı Veli dostluk ve barış ödülü, Gazi Üniversitesi Hacı Bektaş-ı Veli Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alemdar Yalçın'a verildi. Ödülünü Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili İsmail Alptekin'den alan Prof. Dr. Alemdar, bu anlamlı ödülün kendisine verilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Alemdar, "Tüm hayatım boyunca onurla taşıyacağım bir ödül aldım. Mutluluğum ve gururum tarif edilemez" şeklinde konuştu.

TBMM Başkan Vekili İsmail Alptekin ise yaptığı konuşmada, Hacı Bektaş-ı Veli'nin yüzyıllar öncesinde ortaya koyduğu sevgi, barış ve hoşgörüye dayanan felsefesini sadece ülkemizin değil, tüm insanlığın ortak değeri olduğunu söyledi. Hacı Bektaş-ı Veli'nin, ortaya koyduğu felsefesiyle tüm insanlığı aydınlattığını ifade eden Alptekin, "Bu yol sevgi yoludur, barış yoludur, ilim yoludur. Yaşadığı dönemi aşarak günümüze kadar gelen bu gönül insanının felsefesi hala geçerliliğini, canlılığını korumakta ve insanlığın yolunu aydınlatmaktadır" dedi.

Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, TBMM Başkan Vekili İsmail Alptekin, Hacı Bektaş-ı Veli türbesini gezdi. Türbe girişindeki Asamlı çeşmeden su içen Meclis Başkan Vekili Alptekin ve Bakan Koç, daha sonra Hacı Bektaş-ı Veli türbesinde dua etti.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2005 Salı 17:38:34
Güncelleme :7 Kasım 2005 Pazartesi 14:02:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?