3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

AKP'den patates üreticisine uyarı

AK Parti Niğde Milletvekili Mahmut Uğur Çetin, patates üreticisinin Türkiye'nin ihtiyacından fazla üretim yaptığını belirterek, üretimin sınırlandırılması gerektiğini söyledi. Üreticilere seslenen Çetin, "Üretimi yarı yarıya düşürdüğümüz zaman kesinlikle şu an sattığınız fiyatın 2 katı, 3 katına satarsınız" dedi.

Niğde Belediyeler Birliği'nin toplantısına katılan Mahmut Uğur Çetin, Türkiye'nin yıllık 5 milyon 500 bin ton patates üretimi yaptığını, bu oranın 2 milyon 500 bin tonunu sadece Niğde ve Nevşehir'in gerçekleştirdiğini ifade ederek, aslında Türkiye'nin patates ihtiyacının 3 milyon ton olduğunu ileri sürdü.

İhtiyaç fazlası ürünün elde kalması ile birlikte patates üreticilerinin kendilerine 'Bu fazlalığı neden ihraç edemiyorsunuz, iktidarsınız bulun çaresini' diye söylüyorsunuz' dediğini kaydeden Çetin, bu konu ile ilgili geçen yıl komisyon kurulduğunu ve Suriye, İran ve Türk Cumhuriyetleri'ne gidildiğini kaydederek, "Patatesin artık dünyada üretilemediği hiçbir ülke yok. Her yerde üretiliyor. Bunun ötesinde, Türkiye olarak dekar başına verimde dünya birincisiyiz" dedi.

Patateste yaşanan asıl sıkıntının ihtiyaç fazlası üretim olduğunun altını çizen Çetin, "Bize bedel ödeten bir olguyla karşı karşıyayız. Ne yapmamız gerekiyor, 100 dönüm ekenler 50 dönüm eksin. Ben bunu söylediğim zaman herkes beni eleştirdi. 'Vekil Bey patates ekmeyin' dedi, kalan 50 dönüme ne ekelim? Hiçbir şey. Eğer böyle yapılırsa tarlada 125 bin liradan alıcı bulan patates bu sefer 400 bin liraya satılacak. Bu kesin. Patates sofraların vazgeçilmezi, 3 milyon ton ihtiyacımız var ve biz bunu tüketiyoruz. Buradaki problem Niğde ve Nevşehir'in kendisi. Üretimi yarı yarıya düşürdüğümüz zaman kesinlikle şu an sattığınız fiyatın 2 katı, 3 katına satarsınız" diye konuştu.

"Ankara'dan, devletten bir medet umuyorsanız, devletin vereceği şu ana kadar verdiklerinden fazla değil. Bizden bir şey beklemeyin" diyen Çetin, patatesin kilosunun neredeyse 200 bin liraya mal edildiğini, bu nedenle kesinlikle patates üretiminin sınırlandırılması gerektiğini ifade etti. Çetin, "Bunun için bilinçli üretim yapmanız lazım. Başka çareniz yok. Sorun da sizde çözüm de sizde. İhracat açılırmış, sınır kapıları açılırmış, teşvik verilirmiş, kesinlikle bunlara inanmayın. Hükümetin ton başına verdiği 30 dolar ihracat desteği ile de çiftçi kurtulmaz" şeklinde konuştu.
Patates kanseri haberlerine de değinen AK Parti Milletvekili Mahmut Uğur Çetin, şunları söyledi:

"Ben o kelimeyi ne telaffuz ediyorum ne de ettiriyorum. Kanser bulaşıcı bir hastalık değil, bir babanın bir evladı kanserden öldü diye bütün aile kanserden mi ölüyor? Ama patateste kanser diye bir şey yok. Patateste siğil hastalığı var, bu hastalığın da ne insan ne hayvan sağlığıyla uzaktan yakından alakası yok. Patates siğili hastalığına ilk defa 1914 yılında Hollanda'da rastlanıldı. Bizde 2002 yılında rastlanıldı yani tam 91 yıl sonra. Ama hastalığın kaynağı olan Hollanda şu an dünyanın en büyük patates ihracatçısı. Biz kendi kendimize telaşa girdik, olmayan bir şeyi kendimiz pazarladık ve patatesten önce hastalığı sattık dünyaya. Kim yaptı bunu, Niğde ve Nevşehirliler, başka kimse değil. Bir de patates kızartmasının kansere yol açtığı söyleniyor. Patatesin değil ama kızartmanın kansere yol açtığını her zaman birileri söyler. Aynı adamlar fazla C vitaminin de kanser yaptığını söylüyorlar. Bunların hepsi söyleniyor, söylenecek. Artık kafamızı karıştırmaması lazım. Patates sadece kızartma olarak tüketilen bir ürün değil ki. Şayet böyle bir şey varsa, kansere sebep olduğu söyleniyorsa, bugün yapılan yemeklerde bugün en büyük girdi olan yağ üreticilerinin buna büyük tepki göstermesi lazım."

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2005 Perşembe 14:40:35
Güncelleme :12 Ekim 2005 Çarşamba 15:03:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?