7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Altunhisar türbeleri onarıldı

Altunhisar ilçesinde türbeler onarıldı. İlçede değişik bölgelerde yer alan türbeleri ziyaret için Altunhisar’a değişik bölgelerden gelenler olduğunu anlatan Cumali Aktürk 3 ayrı yerde yer alan türbelerin Altunhisar için dünü anlatan önemli değerler olduğunu söyledi.

İlçede önce Harman yeri olarak anılan yerdeki ‘Şeyh Güzel’ olarak bilinen türbe ye uğrak verdik. Türbe kapı girişinde eski yazı bir kitabe de yer alıyor. Türbe bahçesinde tarihi ağaçlar ile yakınındaki su sarnıcı bulunması bölgede geçmişte bir yerleşiminde olduğu izlenimi veriyor. 

Türbe düzgün kesme taş ile yapılmış, piramiti andıran üst yapı yanında 8 kasnaklı kare planlı, içten kubbeli Osmanlı klasik türbelerde görülen mimari tarzına uygun olarak inşaa edilmiş. Altunhisar’da Ovada yer alan türbede 2 ayrı kişinin sandukası var. Baba ve kız olduğu söylenen yatırların mezarları yeşil bir örtü ile örtülmüş. Bu bölümde yer alan pencereli alanda dua kitapları bırakılmış. 

Altunhisarlı Cumali Aktürk, Çiftçi Hasan adında bir kişinin bu mezarı türbe içinden çıkardığı, hayvan ağılı olarak türbeyi kullandığı ancak mezarın geri yerine geçtiğini ve hayvan ağılına konan koyunlarının Ereğli’de bulunabildiğini ve her kış Çiftçi Hasan’ın evinin yandığını halk arasında anlatılan bir rivayet olarak nakl etti. Hemen Türbe yanında bulunan derin tarihi su sarnıcınında Yavuz Sultan Selim İran seferine giderken su ikram edilen sarnıç olarak anıldığını anlattı.

Çevrede Abdullah Eş adı ile bilinen bir kişiye ait tarihi değirmeninde bulunduğu bölgede yaşlı dut ağaçları dikkat çekici idi. Altunhisar’a doğru yola çıkınca türbe yakınında Güllü dede Mezarı gördük. Bu mezar yeri düzenlenmişti. Bu bölgede eski bir mezar varmış.Mezarda Sarıgül kendiliğinden çıkmışmış ve büyümüş ne var ki mezar çevresi define avcıları kazıp altın arayarak tahrip etmişler. Son dönemlerde mezar onarılarak çevre yeniden düzenlenmiş. Bu yıl ise yeniden gülleri dikileceği söyleniyordu.. Her yatırın,erenin,evliyanın anlatılanı çok olur. Bölgede türbe olarak bilinen her yer için farklı anlatılarda var. Halk dünden günümüze duyd

uklarını kulaktan kulağa aktararak taşıdığı için süreç içinde kimi hikayelerde değişimlerde olduğu söylenebilir. Ovadan Altunhisar ilçe merkezine gidiyoruz. Cami yanında bulunan Bayram Gazi Türbesini 1976 yılında Hürriyet gazetesinde yıkılmak üzere diye haber yapmıştık. 2006 yılında ise Türbe tamamen yenilenmiş. Eski türbeden farklı olarak yapılmış. Türbe duvarlarına Altunhisarlı şehitlerin adının yer aldığı mermer kitabe konmuş. Bu türbe yakınında Altunhisarlılarla konuşurken onlar bölgede birkaç yatır yeri daha anlatılar. Dinlendi Türbesi, Hz İbrahim Torunları mezarlarından da söz ettiler. 

Altunhisar’dan sonra Yeşilyurt Kasabasında da mezar içinde kime ait olduğu bilinmeyen bir türbe olduğunu söylediler. Gidip onuda gördüm. Türbe Selçuklulardan kaldığı sanılıyor. Halk arasında Selçuklu türbesi diye anılan bu yapıya Altunhisarlı bir imam 45 yıl her gün gelir, siler, temizler. Anlatılan o dur ki İmama Kıbrıs savaşı sırasında rüyasında türbede yatan zat der ki ben 3 gün yokum. Kıbrıs’a gideceğim ve orada savaşa katılır döner. Bir anlatıya göre adı İlyas’tır. Ve Halka iyiliği ile tanınan bir memurdur. Konu tam anlamı ile bilinmez ama halk kutsal günlerde türbeyi ziyaret eder. İşte böyle. Altunhisar ve Yeşilyurt ta yatırlar konusunda dinlediklerim bunlar. Bor’da Sarıkız Türbesi, Sarı Saltuk, Şıh Kuddusi, Asumani, Dede gibi tanınan ziyaretlerden sonra bu bölgede ziyaret olarak tanımlanan yerleri de anlatmış olduk. Gördüğümüz o ki Altunhisar’da Türbeler geçmişe oranla çevre ve yapıları daha düzenli olduğunu da bu arada belirtelim.
Ömer Fethi Gürer / Kenthaber
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2006 Pazartesi 17:38:01
Güncelleme :29 Mayıs 2006 Pazartesi 17:44:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
filiz börekçi IP: 85.98.12.xxx Tarih : 17.12.2007 20:00:48

hiç yapılmayacak sandım çok sevindim......devamını dilerim......