2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Av yasağı neden sürüyor?

Niğde Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı Murat Eroğlu, Sağlık Bakanlığı'nın, kuş gribi tehdidinin kalmadığını açıklamasına rağmen av yasağının hala kaldırılmamasının avcıları sıkıntıya soktuğunu ifade etti.

Eroğlu, kuş gribi hastalığı nedeniyle konan avlanma yasağının bir bakıma güzel olduğunu, fakat yasağın hala devam etmesini anlayamadıklarını belirtti. Kayseri, Nevşehir, Aksaray, Adana ve Niğde civarındaki avcılarla koordineli çalıştıklarını ifade eden Eroğlu, bu bölgelerde av hayvanlarında herhangi bir şüpheli ölüme rastlamadığını, zaten 4 ay süren av sezonu içerisinde, bu sene avcıların paralarını ödemelerine rağmen hala ava gidemediklerini kaydetti.

"Hala süren av yasağı nedeniyle avcılarımız mağdur olmaktadır" diyen Eroğlu, avcıların bu yasağın sonlandırılmasını istediklerini vurguladı. Eroğlu, "Av sezonu daha başlamadan kapandı. Yeni çıkan kanuna göre avcılarımız sertifikalarını almadan ava gidemeyecekler ve bu sertifika için de 200 milyon lira tutarında harcama yapıyorlar. Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasında kuş gribi tehlikesinin kalmadığı bildirildi, şu an tavuk tüketimi eski seyrine tekrar yükseldi. Ama nedense biz avcılar unutuluyoruz. Para almaya geldiğinde parayı alıyorlar, varsa cezalarımızı ödüyoruz, dağda denetlemeler de yapılıyor, fakat hala ava gitmek yasak. 25 gündür ava gidemiyoruz ve bakanlıktan av yasağının kaldırılmasını bekliyoruz" dedi.

Kuş gribi hastalığının göçmen kuşlar yoluyla bulaştığının söylendiğini vurgulayan Eroğlu, "Böyle bir ihtimal elbette ki var, ancak bu hastalık 3 en fazla 4 gün içerisinde kendini gösteriyor ve hayvanların ölümüne neden oluyor. Göçmen kuşlar günlerce, aylarca yolculuk yaparak ülkemize ulaşıyor. O zaman bu kuşların ülkemize ulaşamadan havada ölmesi gerekmez mi? 'Tehlike geçti' diyorlar, şu anda tavuk tüketimi yeniden yükseldi, fiyatlar eski seviyesine çıktı, fakat kanatlı av hayvanlarının avlanması hala yasak. Bu yasağın bir an önce sona erdirilmesini istiyoruz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2005 Pazartesi 15:43:12
Güncelleme :7 Kasım 2005 Pazartesi 15:51:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?