2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Av yasağını uzatın!

Niğde Akkaya Barajına bu yıl gelen göçmen kuşlar nedeni ile olası tehlikeler konusunda araştırma yapılmadan av yasaklarının kaldırılmaması istendi.

Gazeteci ve Bor Şehri Kitabı yazarı Ömer Fethi Gürer Konunun önemine değinerek av yasağının devamının şart olduğunu belirterek, "Dünya’ya korku salan “kuş gribi” ülkemizde Balıkesir Manyas bölgesi “Kuş Cenneti”nde ortaya çıkması ile haklı bir tedirginlik doğdu. Hastalığın dünya’da yayılması halinde muhtemel ölüm rakamı olarak 150 Milyon Kişi etkileyeceğini uzmanlar bas bas bağırıyor.O nedenle işin şakası yok. Ne deprem, ne kasırga bu hastalığın tahribatı kadar büyük değil. O nedenle konu ciddiye alınıp önemsenmesi gerekecek kadar hassas ve tehlikelidir" diye konuştu.

Bu Noktada Niğde için de çok azda olsa risk bulunduğunu kaydeden Gürer, şöyle devam etti:

"Çünkü Uzmanlar, “Kuş Gribi” hastalığına neden olan virüsü göçmen kuşların ülkemize taşıdığını açıkladılar. Niğde Bor Akkaya Barajına bu yıl beklenenden fazla Göçmen Kuş geldi . Akkaya Barajı korunmasını “Kuşlar” için isterken bu kere insanlar için bölgenin kontrol altına alınmasını öneriyoruz. Niğde için mutlaka yapılması gerekenler var. Öncelikle 2005-2006 Av döneminde avlanmalarına belli süreler dahilinde izin verilen av hayvanlarını ve av sezonu takvimini açıklanmıştı. Bu takvime göre avlanmalar 12.10.2005 tarihinde başlayıp 11.01.2006 tarihinde sona erecekti. Avlanmasına izin verilen hayvanlar ve avlanma miktarı da kamuoyuna duyuruldu.Yaban tavşanı 1 adet, ada tavşanı 2 adet, kaya sansarı 2 adet, ağaç sansarı 2 adet, kuyruk süren 6 adet, kum kekliği, kınalı keklik ve kaya kekliği toplam 2 adet avlana bilineceğini İl Orman ve Çevre Müdürü Ali Kumral, tarafından açıklandı. Belirlenen av hayvanlarının avlanma zamanları dışında olan Çarşamba, Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günleri avcıların avlanması ve avcılık belgeleri almamaları halinde kara avcılığı kanununa görede işlem yapılacağı da duyuruldu. Ülke genelinde olduğu gibi siz ne kadar karar ve kanun koyarsanız koyun “izin lafı” ile aklına esen bulduğu av hayvanına tüfeği çevirir ve sıkar. Örneğin düğünlerde silah sıkmak kaç kez yasaklandı, vatandaş silah bulduğunda yasak filan dinlemiyor, yetkililerde işlem yapamıyor. “Av sezonu açıldı” dediğiniz anda Niğde’de tüfeği olan “yasak bitti” diye ava çıkacaktır."

Kuş gribi ile ilgili bölgede gereken tarama yapılmadan,sonuçlar açıklanmadan mutlaka Av yasağının uzatılması gereğine dikkat çeken Gürer,bu yıl bölgede avlanmaya izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Akkaya Barajı ve çevresinde bölgede gezinen başıboş köpekler ve diğer hayvanların mutlaka izlenmesi gerektiğinin altını çizen Gürer, baraj etrafı ve etki alanındaki tüm hayvanların acilen veteriner kontrolünden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

"Niğde’de olmaz” diye düşünmenin en büyük tehlike olduğunu vurgulayan Gürer, "Bilim ilerlemiş hastalık ile ilgili inceleme olanakları vardır. Yayılırsa önlemi zor bu hastalık için Niğde’de yetkililer çok çok duyarlı olmalıdır" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2005 Salı 11:41:17
Güncelleme :11 Ekim 2005 Salı 16:51:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?