3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Kirlilik alarmı!

Niğde Çevre ve Orman Müdürü Ali Kumral, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeye göre Niğde'nin 1. derecede kirli iller arasında yer aldığını, bu nedenle 2005-2006 kış sezonunda bakanlığın standartlarına uyulmasının zorunlu olduğunu açıkladı.

Kumral, yaptığı açıklamada, kent merkezinde, son yıllarda yoğun olarak hava kirliliği yaşandığını belirterek, hava kirliliğinin minimum seviyeye indirilebilmesi için her yıl Mahalli Çevre Kurulunca bir dizi kararlar alındığını fakat buna rağmen en büyük kirlenmenin evsel ısınmalarda kullanılan yakıtlardan kaynaklandığını ifade etti. Kurul kararıyla sıvı ve katı yakıtlarda uyulması gereken standartların açıkça belirtildiğini hatırlatan Kumral, bu standartlara uymayanlar hakkında idari para cezalarının uygulanacağının altını çizdi.

Petrol kokunun ısınma amaçlı kullanımının kesin olarak yasaklandığını vurgulayan Kumral, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve Zabıta ekipleriyle birlikte yapılacak kontroller neticesinde petrol koku satışı yapan, bulunduran ve kullananlar hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılacağını, ayrıca mevcut petrol koku kömürlerin yed-i emine alınacağını belirtti.

Hava kirliliğinin kenti ve insan sağlığını büyük oranda tehdit ettiğinin iyi bilinmesi gerektiğini hatırlatan Ali Kumral, akciğer kanseri başta olmak üzere astım, kalp rahatsızlıkları gibi birçok hastalığın nedeninin hava kirliliğine bağlı olduğunu vurguladı.

Hava kirliliğinin önlenebilmesi için, her yıl yayınlanan İl Mahalli Çevre Kurulu kurallarına uyulmasını isteyen Kumral, şunları kaydetti:

"Aracımızın bakımını ve egzoz testini düzenli olarak yaptıralım, kalorifer kazanımızın periyodik kontrollerini her yıl yaptıralım, kullandığımız sobalarımızın TSE belgeli olmasına özen gösterelim ve linyit kömürünü üstten yakalım. Lodoslu havalarda sobalarımızı söndürelim. Bacalarımızın temizliğini her yıl düzenli olarak yaptıralım, kalorifer kazanlarını yakan ateşçilerimizi kalorifer ateşçiliği kurslarına gönderelim. Bütün bunlara rağmen ilgili kurulun kararına uymayanlar hakkında idari para cezası uygulanacaktır. Biz hiç kimsenin mağdur olmasını istemiyoruz. Lütfen, hem kendi sağlığımız için hem de kentin sağlığı için kurallara uyalım."

İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2005 Çarşamba 18:25:14
Güncelleme :11 Ekim 2005 Salı 16:54:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?