7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Sağlık personeline 'kuş gribi' semineri

Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Yılmaz, Niğde genelini kapsayan "İl Pandemi Planı" hazırladıklarını belirterek, bundan sonra yaşanabilecek kuş gribi vakalarına karşı şimdiden hazırlıklı olmak için sağlık çalışanlarının seminere tabi tutulacağını söyledi. 

Yılmaz, Niğde Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek seminerle sağlık çalışanlarının en kaliteli hizmeti en kısa sürede vermesini sağlayacaklarını ifade ederek, "Kuş gribi eski olmasına karşın insanlarda görülmesiyle yeni bir hastalık çeşididir. Zaman içerisindeki gelişmelere insanların gösterdiği tepkinin bir benzerini de hastalıklar gösterebilmektedir. Yeniden yapılanıp, yeni savunma mekanizmaları geliştirebiliyorlar. Bizler de bu tür hastalıklara karşı hastalık teşhislerini ve acil müdahale tekniklerimizi geliştirmeliyiz" dedi. 

Seminere, il genelindeki doktor ve sağlık çalışanlarının katılacağını kaydeden Yılmaz, "Niğde Devlet Hastanesi'nde görevli İntaniye Uzmanı Dr. Ayfer İmre ve Mikrobiyoloji Uzmanı Kemal Çeper katılımcılara geniş bilgi sunacaklar. Kuş gribi tavuk, kaz, ördek gibi kanatlı hayvanlarda kitlesel ölümlere yol açan ve aslında bir hayvan hastalığıdır. Ancak H5N1 virüsü insanlarda da bu hastalığa yol açmaktadır. Gribin 2 tip antijeni var. Bunlardan yalnız H1, H2, H3 ve N1, N2 antijeni taşıyan virüslerin insanda grip hastalığına ve salgılarına yol açtığı bilinir. H5N1 virüsünün insana bulaşarak hastalık oluşturma riski düşüktür. İnsana bulaşma, hasta hayvanlarla doğrudan temas, virüs içeren enfeksiyöz damlacıkların solunması, virüslerin bulaştığı araç-gereçle temastan sonra ellerin yıkanmadan ağız, burun veya gözlere teması sonucu olabilir. İnsandan insana bulaşma kuramsal olarak mümkündür ama geçerli bir bulaşma yolu değildir" diye konuştu. Virüsün en önemli klinik belirtisinin 38 dereceyi aşan yüksek ateş ve kuru öksürük olduğuna değinen Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"İshal de olabilir. Hastalık hiçbir belirti vermeden ayakta da geçirilebilir. Hastaneye yatmayı gerektirecek kadar ağır seyreden vakalarda solunum yetmezliği ile ölüm oranı yüksektir. Henüz hastalığın tam etkin bir tedavisi ya da aşısı bulunmadı. Bu nedenle hasta kişinin kullandığı tabak, çatal ve kaşık gibi eşyalarının ortak kullanılmaması, yüz yüze yakın temastan kaçınılması ve bakım veren kişinin maske kullanması önerilir. Yüksek ateşle birlikte öksürük, ishal, nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkarsa 7 ile 10 gün süreyle ilaç tedavisine başlanması önerilir. Ancak yine de insanlarda kullanılabilecek etkili bir aşının olmadığı unutulmamalıdır."
iha
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2006 Salı 14:27:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?