2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Sokak çocuklarına iş ve spor

Niğde Valiliği, sokak çocukları ile mesleki okullarda eğitim gören madde bağımlısı çocuklara yönelik "Sokak çocuklarına bir iş, bir spor" sloganıyla yeni bir proje başlattı.

Vali Yardımcısı Salim Demir başkanlığında yürütülen projeye İl Emniyet Müdürlüğü, SYDV, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Rehberlik ve Araştırma Merkezi destek veriyor. "Sokak çocuklarımıza hem mesleki eğitim, hem spor eğitimi vereceğiz" diyen Salim Demir, projenin amacının sokaklarda büyümek zorunda kalan ve bu suretle çeşitli alışkanlıklar edinen çocukların rehabilite edilerek topluma kazandırılması olduğunu ifade etti.

Okuyan fakat tiner ve bali kullanıcısı olan çocuklara sadece spor eğitimi verileceğini ve bu çocukların okullarında eğitimlerine devam edeceğini belirten Demir, "İl genelinde sokak çocuklarımızın sayısı 20'yi geçmez, eğer biz onları kurtarabilirsek bu sorunu da çözmüş oluruz. Okula gitmeyen, ancak ilköğretimi bitirmiş çocuklara kendilerinin seçeceği bir mesleki eğitim kursuna ve spor eğitimine tabi tutacağız. İlköğretimi bitirememiş çocuklarımızı ise açık ilköğretim okullarına kayıt edeceğiz. Mevcut mesleği bulunanları kendi mesleklerinde devam ettireceğiz, herhangi mesleği olmayanlara ise aileleri ile birlikte hareket ederek meslek edindireceğiz. Rehber öğretmenlerimiz hem çocuk ile hem ailesi ile görüşerek ortak karara varacaklar" dedi.

SYDV aracılığı ile çocukların desteklendiği gibi ailelerinin de destekleneceğine işaret eden Vali Yardımcısı Demir, "Kömür dağıtırken kömür, gıda dağıtırken gıda yardımı yapacağız ve ailenin diğer fertleri değişik projelerimizin içerisinde de yer alacaklar. Biz illaki şu olsun demeyeceğiz, çocuklarımızın kendi istekleri doğrultusunda mesleki eğitim seçimlerini yapmalarından yanayız. Proje gereği çocuklarımızın her türlü sigorta giderini ve masraflarını SYDV karşılayacak, devamlılık sağlayanlara iş yeri açmasına kadar yardım edeceğiz. Yani bu çocuklarımıza sadece meslek edindirmeyeceğiz, istedikleri taktirde kendi işyerlerini dahi açmaları için yardım edilecek" diye konuştu.

İşletme sahipleri ve müteşebbislere yönelik hazırladıkları projelere de değinen Vali Yardımcısı Demir, asla devlet işletmelerini çoğaltma mantığında olmadıklarını, özel sektörle birlikte hareket etmek istediklerini belirtti. İşletme sahiplerinin fason üretim veya kalifiye eleman yetiştirilmesi için yapacakları her türlü müracaata açık olduklarına değinen Demir, bu konuda asla masraftan kaçınmadıklarını vurguladı.

Demir, şunları söyledi: "İşletmecilerimizden isteğimiz çok basit. Kendilerinin yapmış olduğu hizmet sektöründeki herhangi bir iş için sözleşmeli olarak bizimle anlaşırlarsa, mesela tekstil-konfeksiyon işiyle uğraşan bir firma gelip bize 'Düğmeleri size diktirmek istiyorum' derse, biz de bu işle ilgili makineleri alırız ve ihtiyaç sahibi ailelerin isterlerse evlerinde, isterlerse bizim açacağımız atölyelerde çalışarak para kazanmasını sağlarız. Hem işletmecilerimizin fason üretimini yaptırırız hem de ihtiyaç sahiplerinin ekonomisine katkıda bulunuruz.

Bu konuda işletmecilerimize açık çağrıda bulunuyorum. Hem siz kazanın, hem ihtiyaç sahiplerimiz kazansın. Aslında bizim yapmak istediğimiz özel sektörle yani başarıyı yakalamış olanla hayata yeni başlamış olan gençlerimizi biraraya getirerek, entegre edip birlikte başarıya götürmek. Bizimle gerçek anlamda işbirliği yapan firmalar atak yapacak. Hatta ben firma yetkililerine diyorum ki, size en ağır gelen işi bize verin. Biz onu halleder size sunarız ama bize devamlılık garantisi verecekler.

Bir başka konu da şu, bütün esnaf ve üreticilerimiz istihdam etmek istedikleri personelin özelliklerini bize bildirsinler, biz onlara kalifiye eleman yetiştirelim. Onların istekleri doğrultusunda eğitimi verilmesi gereken kursları açalım ve sektöre kalifiye eleman yetiştirelim. Bu konuda gerekli hiçbir masraftan kaçınmıyoruz, gerekirse büyükşehirlerden konunun uzmanını getirtiriz, gerekirse üniversitelerden destek alırız. Biz bu eğitime de talibiz ama yeter ki bize iş garantisi versinler."

.
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2005 Çarşamba 15:01:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cem ipekel IP: 141.75.26.xxx Tarih : 10.11.2005 16:20:59
merhaba- benim kanatim pek iyi olmus, cünkü toplum ne kadar genclere ve genclige sahip cikarsa okadar iyi olur ve hic kimse üzülmez.yetkililere tesekkürler.