7
Mayıs
2024
Salı
KADIN

Bakan Çubukçu Niğde'de

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, incelemelerde bulunmak üzere geldiği Kırşehir'de, "Sosyal hizmet kurumlarını, özel günlerde elde paketlerle ziyaret edilen kurum olmaktan çıkarmaya çalışıyoruz" dedi.

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Vali Lütfullah Bilgin'i makamında ziyaret ederek, Kırşehir'de ki faaliyetler ve ilin sorunları hakkında bilgi aldı. Daha sonra Kırşehir Belediye Başkanı Halim Çakır'ı ziyaret eden Bakan Çubukçu, burada yaptığı açıklamada, bakanlıklarıyla ilgili sorunların çözümünde yerel yöneticilerle ortak hareket ederek yerinde çözüm üretilebileceğini belirtti.

Çubukçu, bürokratik ilişkiler yerine insan sevgisini temel alan, yapısal dönüşüm ve değişim planı içinde olduklarını söyledi. Yerel yöneticilerden bu çalışmaları azami ölçüde desteklemelerini beklediklerini ifade eden Çubukçu, açıklamasında, "Belediyeler Yasası çıktıktan sonra sosyal hizmetler başlığı altında bizim sürdürdüğümüz ve vermeye çalıştığımız tüm hizmetlerin aynı zamanda belediye başkanlıklarınca verilmesine olanak sağlayan bir düzenleme var. Bundan sonra özellikle kadın sığınma evleri konusunda mümkün olduğunca belediye başkanlarımızın bu işi yapmasını ve sürdürmesini istiyoruz. Nüfusu 50 bini aşan tüm belediyelerin sığınma evi kurma zorunluluğu var. Bu doğrultuda çocuklara yönelik hizmetleri de yaymak istiyoruz. Ülkemizde izlenen sosyal politikalarda, genellikle bu tür gruplara yardım eksenli bir anlayış vardı. Özürlüler Yasası'ndan sonra özürlülere yardım endeksli bir sosyal politika değil, özürlülerin bu hayata eşit ve sosyal anlamda katılımlarını öngören politikalar izlenecek" dedi.

Engelliliğin ortadan kaldırılabilir bir olgu olmadığını vurgulayan Bakan Çubukçu, 2006 yılı bütçesinde hiçbir sosyal güvencesi olmayan çocukların eğitim giderlerini de karşıladıklarını belirtti. Sosyal hizmet kurumlarında da toplumla işbirliğini önemsediklerini, bu kurumların yardım endeksli politika anlayışından çıkarılmasını istediklerini ifade eden Çubukçu, "Kurumlarımızı, özel günlerde elde paketlerle ziyaret edilen kurum olmaktan çıkarmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Tüm dünyada çocuklara yönelik hayırların çocuk psikolojisine uygun düzenlendiğini söyleyen Bakan Çubukçu, "Kurumlarda şöyle bir tablo görüyorum. Gittiğiniz zaman, 'Bana ne getirdin?' diye elinize saldıran bir çocuk modeli. Ben prensip olarak bulunduğum ortamda hediye dağıtmıyorum. Ya önce gönderiyorum ya da daha sonra verdiriyorum. Bu çocukların ihtiyacı olan şey sevgi. Kurumsal bakım altındaki çocukların beslenmeye ve giysiye ihtiyacı yok. Biz bu ihtiyaçları karşılıyoruz. Bu çocuklarda gönüllü annelik ve koruyucu ailelik anlayışını yerleştirirsek, çocukların bakımı toplum ve devlet için de bir külfet olmaktan çıkacak. Bu çerçevede aileye dönüş projesi başlattık. 2005 yılı sonu itibariyle 550 çocuğun bundan yararlanmasını planlamıştık, ancak sayı 1836'ya ulaştı" şeklinde konuştu.

"DEVLETİMİZ GELİR DÜZEYİ DÜŞÜK İNSANLARA GEREKLİ DESTEĞİ SAĞLAMAKTADIR"
Kurum bünyesindeki çocuklar için koğuş sistemi yerine aile ortamının yaratılacağı grup evleri, çocuk evleri ve sevgi evleri gibi projeleri olduğunu belirten Çubukçu, 5 ilde sevgi evi kurduklarını, Malatya ile birlikte bu uygulamanın 20 pilot ilde daha hayata geçeceğini bildirdi. Başbakanın himayelerinde engellilere yönelik başlatılan özel eğitim ve mesleki rehabilitasyon okullarının oluşturulması için "Gökkuşağı Kampanyası" kapsamında 8 pilot il belirlendiğini ifade eden Çubukçu, Kırşehir'in de bu illerin içinde yer aldığını ve bu kurumların 29 engelli grubuna aynı anda hizmet verebilecek şekilde yapılandırılacağını söyledi.

Türkiye'nin 2 büyük ekonomik kriz geçirdiğine işaret eden Çubukçu, şunları kaydetti:
"Bu krizlerde özellikle metropol illerde sosyal bir patlamanın olmaması sosyal belediyecilik anlayışının bir uzantısı. Devletimiz gelir düzeyi düşük insanlara gerekli desteği sağlamaktadır. Her şey başarılmış değil ancak, ülkemiz bu alanda iyiye gidiyor. Gittiğimiz evlerde sobalarda kömürün yandığını görüyoruz. Sosyal anlamda hepimiz omuz omuza vererek kıt olan kaynaklarımızı en doğru şekilde, sosyal açıdan sıkıntılı kesimlere ulaştırmakla görevliyiz. Sokakta bulunan her çocuk toplumun tamamının güvenliğini tehdit ediyor. Gördüğümüzde kafamızı çevirip gittiğimiz ve 'Nasıl olsa başkalarının sorunu' diye baktığımız, çözmek için en küçük toplumsal gayret göstermediğimiz sorun, çok ciddi ve vahim bir güvenlik sorunu olarak bize döndüğünde, toplumsal olarak burada 'Bizim rolümüz ne olmalıydı?' diye sorgulamamız gerekir. Söz konusu çocuklar engelliler olduğunda, bu toplumsal işbirliğinin siyasi zeminden uzakta tartışılarak, elbirliğiyle iyi noktaya getirileceğine inanıyorum."

Belediye ziyaretinden çıkarken kapı önünde engelli bir bayan tarafından önü kesilen Bakan Çubukçu, kendisinden akülü tekerlekli sandalye isteyen Hanife Zengin isimli kadına akülü bir tekerlekli sandalye alacağına söz verdi. Daha sonra Kırşehir Çocuk Yuvası ve Yetiştirme Yurdu'nu ziyaret eden Çubukçu, yurtta kalan çocukların sunduğu jimnastik ve step gösterisini izledi.

.
Yayın Tarihi : 30 Mart 2006 Perşembe 17:48:46
Güncelleme :30 Mart 2006 Perşembe 23:35:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?