2
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Akkaya Barajı'na sazlık

Niğde'de göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunan ve Ramsar Sözleşmesi ile "Uluslararası sulak alan" ilan edilen Akkaya Barajı'nın etrafına sazlık dikilmesi için çalışmalar başlatıldı.

Niğde Çevre ve Orman Müdürü Ali Kumral, yaptığı açıklamada, il merkezinin atık sularının boşaltıldığı Akkaya Barajı'na dikecekleri sazlıklar sayesinde baraj suyunun doğal yöntemlerle arıtılacağını ve göçmen kuşların konaklaması ve üremesi için uygun ortam oluşturulacağını söyledi.

Çalışmaların, su seviyesinin düşük olması nedeniyle rahat yürütüldüğünü belirten Kumral, hem baraj suyunun arıtılması, hem de göçmen kuşlara daha verimli bir konaklama merkezi oluşturmayı amaçladıklarını vurguladı.

Kumral, "Niğde'nin kanalizasyonu belediyenin arıtma tesislerinden geçiyor, ancak özellikle kış aylarında gerekli bakteri üretilemediği için sağlıklı arıtma yapılamıyor. Baraj çevresine diktiğimiz sazlıklar ise bu gibi durumlarda doğal arıtma tesisi işlevi görecek ve mevcut suyu yüzde 50 seviyelerinde arıtabilecek. Bunun dışında göçmen kuşlar baraj çevresinde yeterli üreme ortamı ve yiyecek bulamamakta. Böylece kuşların burada daha fazla kalmasıyla kuş populasyonunu da artacak" dedi.

Kumral, baraj çevresinde sazlık oluşturma çalışmalarının 15 gün içerisinde bitirileceğini kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2005 Pazar 11:33:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?