2
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Göçmen kuş teyakkuzu

Niğde Valisi Gündüz Beder, il genelinde bugüne kadar herhangi bir şüpheli ölüm vakasına rastlanmadığını belirterek, ilin tamamını kapsayacak tedbirlerin alındığını söyledi.

Göçmen kuşlar yoluyla bulaştığı belirlenen ve özellikle kuşların göç yolu üzerindeki sulak alanlarda etkili olması beklenen Kuş Gribi hastalığı için önlemler alınmaya başlandı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan göçmen kuşların göç yolları listesinde Akkaya Barajı'nın bulunmaması, ilin yöneticilerini şaşırtırken, yetkililer her ihtimale karşı gerekli tedbirleri almak için çalışmaları başlattı.

Niğde Valisi Gündüz Beder, özellikle göçmen kuşların uğrak yeri olan Akkaya Barajı'na yakın bölgedeki tavuk kümesi, kanatlı hayvan üretim çiftliği gibi yerlerin tespit edilerek, gerekli önlemlerin alınacağını, şu ana kadar il genelinde kuş gribi hastalığı semptomlarını taşıyan herhangi bir ölüm vakasına rastlanmadığını ifade etti.

Vali Yardımcısı ve Acil Eylem Planı Yöneticisi Yalçın Sezgin ise, valilik kanalıyla Tarım İl Müdürlüğü yetkililerine gerekli talimatların verildiğini, öncelikli olarak kümes hayvanı, kanatlı hayvan kesimi yapılan yerlerin tespiti için çalışma başlattıklarını vurguladı. Sezgin, "Göçmen kuşların konduğu Akkaya Barajı'na çok yakın 2 adet kanatlı hayvan üretim çiftliği olduğunu belirledik. Bütün bu yerlerde şu ana kadar belirlenmiş herhangi bir hastalık vakası yoktur. Ancak bizler önceden gerekli tedbirleri almak zorundayız. Bu tedbir içerisinde bir acil eylem planı hazırlanmakta ve bu çiftliklerin sürekli olarak kontrol edilmesi, en küçük hastalık ihbarı veya tehdidi olduğu taktirde hastalıklı hayvanları olduğu yerde imha etmeye yönelik bir eylem planı hazırlıyoruz" dedi.

"Türkiye'deki göç yolları arasında Niğde'nin bulunmadığı ifade ediliyor" diyen Sezgin, ancak Akkaya Barajı'na göçmen kuşların konduğunun ve burada barındıklarının bir gerçek olduğunu belirterek, "Tarım Bakanlığı göç yolu üzerindeki bölgelere talimatlar verdiği ve gerekli çalışmaları başlattığını biliyoruz, bize böyle bir talimat gelmedi. Ben buranın göç yolu üzerinde olan bir yer olduğunu, göçmen kuşların burada barındıklarını şahsen biliyorum.

Akkaya Barajı hakkında Tarım Bakanlığı'na bilgi verildi mi, bilemiyorum. Şu anda ilimizde hassasiyet arz edecek derecede bir vaka yoktur. Aslında Türkiye başlı başına bir göç yoludur. Bütün göçmen kuşlar ülkemizin üzerinden geçerken belirli bir süre konaklar ve giderler. Bu nedenle şurası burası diye ayrıma girmeden Akkaya Barajı ve çevresinde biz gerekli tedbirlerimizi aldık" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2005 Çarşamba 14:47:57
Güncelleme :25 Ekim 2005 Salı 18:13:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?