3
Mayıs
2024
Cuma
NİĞDE

Ebubekir Hazım Tepeyran


Ebubekir Hazım TEPEYRAN   (1864-1947) 

Yazar. Niğde Rüştiyesi’ni bitirdikten sonra özel dersler aldı, Arapça, Farsça ve Fransızca öğrendi. Çeşitli memurluklardan sonra Musul Valisi, Şûra-yı Devlet Azası (1903), Manastır ve Bağdat Valisi oldu. Meşrutiyet’in ilanından sonra Sivas ve Ankara valilikleri, İstanbul şehreminliği, Hicaz ve Beyrut valiliği, Şûra-yı Devlet Mülkiye ve Maarif dairesi Reisliği, Bursa valiliği görevlerinde bulundu.

Mütareke yıllarında iki kez Dahiliye Nazırlığı yaptı, bu görevdeyken Kuva-yı Milliye’ye yardım ettiği gerekçesiyle Divan-ı Harb’e verildi. Önce idama, sonra kürek cezasına mahkum edildi (1920). Tevfik Paşa’nın sadrazamlığı döneminde askeri temyiz, kararı bozdu. Gizlice Anadolu’ya geçti. Ankara Hükümeti’nce Sivas ve Trabzon valiliklerine getirildi.

Cumhuriyet’ten sonra üç kez Niğde milletvekili seçildi. Türkçe ve Fransızca şiir, anı, öykü kitapları yayınladı. Tek romanı Küçük Paşa’nın (1910) Türk yazınında önemli bir yeri vardır. Nabizade Kazım’ın “Karabibik” (1980) adlı öyküsünden sonra köyü ve köylüyü yazınımıza sokan ikinci romancıdır. 

Eserlerinden Bazıları: 

Eski şeyler (1910), 
Zalimane Bir İdam Hükmü (1946), 
Canlı tarihler, 
Ebubekir Hâzım Tepeyran Hatıraları (1947).

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar