6
Mayıs
2024
Pazertesi
SPOR

Kayserispor ile dostuz

Sivasspor Kulübü Basın Sözcüsü Fikret Ünsal, 1967 yılında Kayserispor ile Sivasspor arasında oynanan maçta yaşanan olayların yanlış bilindiğini, bunlarla ilgili yapılan haberler ve programlarla iki kardeş şehrin arasının açılmak istendiğini iddia etti.

Fikret Ünsal, Osmanağa Konağı'nda düzenlediği basın toplantısında Kayserispor ile oynadıkları maçı değerlendirdi. 1967 yılında Kayseri'de Kayserispor ile Sivasspor arasında oynanan ve çıkan olaylarda 41 Sivassporlu taraftarın hayatını kaybettiği maçın televizyon programlarında ve gazetelerde yanlış anlatıldığını söyledi.

Bu tür haberlerle iki kardeş şehrin arasının açılmak istendiğini ileri süren Ünsal, "Kayserispor maçı sonrasında spor programlarında 17 Ekim 1967'de iki takım arasında Kayseri'de oynanan maçta yaşanan olaylar gündeme getirildi. Kimse bu olayların tam içeriğini bilmiyor. Bu olaylar gündeme getiriliyorsa içeriğinin de bilinmesi lazım. Bu olayın nasıl olduğunu 50 yaş altındakiler bilmiyor; ancak yine de gündeme taşınıyor" diye konuştu.

Doğruların bilinmesi için olayları açıklamak zorunda bulunduklarını ifade eden Ünsal, şunları dile getirdi: "Bu olayın canlı tanıklarından biri benim. 1967 yılında kulübümüz 17 Ekim 1967 yılında Kayseri'de Kayserispor ile yapılan maçta 41 şehit vermişti. Bu sayı yanlış biliniyor. Kayseri'de bu olayın nasıl meydana geldiğine bakmak lazım.

2 Temmuz 1993 yılındaki Madımak Oteli yangınındaki gibi, olaylar çıkacağı şeklinde fısıltı gazetelerinde dedikodular vardı. Sivaslıların Kayseri'de olay çıkaracaklarını, Kayseri'ye hazırlıklı gittikleri, Kayserililerin de buna hazırlıklı olduğu söylendi. Maç günü de herkes kendinden korkar şekilde maça gitti. Sivasspor seyircisi de tahmin edilen kadar fazla değildi. Kayseri Atatürk Stadı küçük bir sattı. Statta yaklaşık 500 Sivasspor taraftarı vardı.

Maç sırasında Kayserisporlu Oktay'ın attığı gol sonrasında taraftarlar arasında başlayan sözlü tartışmalar taşlaşmaya döndü. Orada aniden gelişen bir izdihamda Sivasspor taraftarları stadın dışına çıkmak için hareketleniyor. O zaman kapılar içe doğru ters açıldığından yüklenme oluyor.

Demir kapılara yüklenme olunca yaşanan izdihamda 41 Sivaslı hemşehrimiz hayatını kaybediyor. Kayseri'de ölenlerin biri bile Kayseriliden zarar görmediler. Burada 300 gibi rakam telaffuz ediliyor. 50-60 civarında da yaralımız vardı. Bunlar da bir hafta 10 gün içinde Kayseri'deki SSK ve Devlet Hastanesi'nde tedavi oldular. Bu olayda Kayserililerin hiçbir dahilleri olmamıştır.

Fiili olarak bizim seyircilerimize kesinlikle karşılıklı olarak veya öldürme gibi girişimi olmamıştır. 38 yıldır bu konu kamuoyuna bu şekilde sunulmaya çalışılıyor. Asla böyle bir şey yoktur ve olmamıştır. Oradaki izdihamdan kaynaklanan olaydır." Ünsal, karşılaşmadan sonraki pazartesi günü Sivas'ta sokağa çıkma yasağı olduğunu, Kayserili pastırma ve şekerci imalatçı esnafının da Sivas'ı terk ettiklerini belirtti.

"7'DEN 70'E TÜM SİVAS AĞLIYORDU"
Karşılaşma sonrası hayatını kaybeden Sivassporlu taraftarların cenazesinin Sivas'taki çok sayıda camide kılınan namaz sonrasında defnedildiğini söyleyen Ünsal, olayı anlatırken duygulandı. Ağlamamak için kendini zor tuttuğu gözlenen Ünsal, "O gün bütün Sivas ağlıyordu, 7'den 70'e. Çok zor bir olaydı, korkunç bir gündü.

Ben bu yıl Antalya'da şampiyonluğumuzu ilan ederken çok ağladım. O günkü 41 şehidimizin anısını hatırladım. Kayserililerin bunda kesinlikle suçu yokmuş. Ama ölenlerin kaderi böyleymiş. İki şehrin insanını düşman etmek kimseye fayda sağlamaz. Bu olayın bu şekilde bilinmesini istiyorum. İnşallah bunu gündeme getirenler olumlu bir şekilde düşünerek gündeme getirirler. Aynı gazete bugün yine manşete taşımış konuyu.

Bu ayıbı silemediler diye. Bunlar iki şehri birbirine düşürmek istiyorlar. Sen de ben de gazeteciyiz. Ben Sivas Gazeteciler Cemiyeti başkanıyım. Çok açık ve net söylüyorum. Ben bu gazetecilikten nefret ediyor ve utanıyorum. Böyle gazetecilik olmaz. Bunlar resmen tahrikçi. Herkes görevini yaparken dikkatli olmalı. Biz 2 Temmuz'da talihsiz bir olay yaşadık. Onu nasıl savunduysam, Kayseri'yi aynı şekilde savunuyorum.

Biz iki komşu şehir olarak kardeş şehir ve takımız. Sinirlerin gerilmesini, iki şehir arasındaki dostluğun bozulmasını istemiyorum. Bunların hepsi uydurma. Kimse uydurma bilgilerle ortaya çıkmasınlar. Açsınlar bize telefonu. Onlara gerektiği gibi açıklamaları yaparız. Canlı tanıklarından biri de benim. Hem o günün hem de sonrasını yaşayan biriyim. Bunları bir daha tekrar ederlerse isim vererek çok büyük hakaretler ederim" dedi.

"HER İKİ TEKNİK ADAM DA ANADOLU DERBİSİNİ KALDIRAMADI"
Kayserispor maçını da değerlendiren Ünsal, Kayserispor Başkanı Recep Mamur, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve Kayserisporlu tüm yöneticilerin, Sivasspor kafilesini çok güzel karşıladığını ifade ederek hepsine teşekkür etti.

Hem Sivas hem de Kayserispor seyircisinin muhteşem olduğunu kaydeden Ünsal, "Maça ilgi büyüktü. 25 bin kişi maçı izledi. Bizim seyircilere kale arkasından 6 bin kişililik yer ayrıldı. Ancak biz hepsini dolduramadık. Yaklaşık 4-5 bin Sivaslı seyircimiz gelmişti. Onun içine Kayserili seyirciyi de aldılar. Ama Sivasspor 1-0 öne geçince Sivasspor seyircisinin olduğu yerde bir hareketlilik oldu.

Kayseri Emniyeti, Sivasspor seyircisinin arasındaki Kayserispor taraftarlarını zor kullanarak çıkarmaya çalışınca bir arbede yaşandı. Küçük bir arbedeydi. Bir taraftar telden kendini atınca kolu kırıldı. Ona da geçmiş olsun diyorum" diye konuştu.

 
Her iki takımın teknik direktörlerinin seyirci karşısında şaşkına döndüklerini belirten Ünsal, "Her iki teknik adam da bu maçın ambiyansına ve atmosferine hazır 10 gün içinde Kayseri'deki SSK ve Devlet Hastanesi'nde tedavi oldu değillerdi. Hiç beklemedikleri bir seyircinin önünde Anadolu derbisinin ilk maçı oynandı.

Büyük keyif aldık. Her iki teknik adam maçın 25 bin seyirci önünde oynanacağını tahmin edemediler. Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ın maçlarına o kadar seyirci gelmiyor. Sahada ise Balili'nin maçın atmosferini gerdiğinden bahsediyorlar.

Balili, gol atınca sevincini kulüp başkanımıza gösterdi. Terbiyesiz bir hareket yapmadı. Bu çok doğal bir sevinçtir. Kendisini tebrik ediyorum. Az bir seyircinin tahriklerine kapılmadan sevinç gösterisini yaptı. Bunu normal karşılamak lazım. Futbolun içinde hepsi var. Maçtan sonra ise Anadolu derbisini tahmin edemeyen iki teknik direktör şaşkındı. Yaptıkları açıklamalar şaşkınlıklarından oldu.

Onlar için hiç beklenmeyen olaydı. Onun için her iki takımın teknik direktörü şaşkınlık içerisinde hiç de hoş olmayan açıklamalar yaptılar; ama ben iki teknik direktörün de art niyetli olduğunu düşünmüyorum" dedi. Ünsal, maçın hakemi Kuddusi Müftüoğlu'nun 4. hakem Serdar Tatlı'nın etkisi altında kaldığını, bundan sonra Serdar Tatlı'nın hiçbir maçta 4. hakem olmayacağını düşündüğünü söyledi.

"KALECİ PETKOVİÇ, RAKİBİNE ŞAKAMSI BİR HAREKET YAPMAK İSTEDİ"
Toplantı sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplayan Ünsal, Kayseri Erciyesspor ve Kayserispor maçlarında emniyet görevlileriyle bazı sorunlar yaşadıklarını belirterek, "Bu durumu Sivas Emniyet Müdürü Yahya Bal'a ilettik. Ama onlar görevlerini yaptığını söylüyorlar. 'Olay çıkmaması için elimizden geleni yapıyoruz' diyorlar. Onlar da o şekilde kendilerini savunuyorlar" dedi.

Kayserispor taraftarlarının Sivasspor taraftarlarının arasına girerek maçı izlediğini polisin geç fark ettiğini kaydeden Ünsal, "Tribünde hiçbir olay olmamıştı. Her iki taraftarının maçı iç içe seyrettiklerini tahmin ediyorum ki polis farkına biraz geç vardı. Çünkü Kayserili seyirciler, bilet bulamamışlar. Bizim seyircilerin arasında da bin kişilik boş yer olunca bilet alıp girmişler. Polis bunun farkına varınca, Kayserispor taraftarlarını tribünden çıkardı" diye konuştu.

Kaleci Petkoviç'in pozisyonunun sorulması üzerine Ünsal, "Kalecilerin çıkış şekli zaten siz de bilirsiniz ki kaleci topu alır. Karşı oyuncu da üzerine gelince şaka şeklinde bir şey yaptı. O da süratliydi. Gerginlikten olmadı. Aslında yumuşaklıktan oldu. Şakamsı bir hareket yapmak istedi. Futbolcu da düşünce biraz abartılı düşünce yan hakem tarafından pozisyon değerlendirildi. Ben hakem olsam kesinlikle orada hiçbir şey vermezdim" dedi. İlk yarı hedefini yakalamadıklarını dile getiren Ünsal, "23 puan çok kötü bir puan değil; ama bizim hedeflediğimiz puan 25'ti. Sezon sonunda 55 puanı geçersek gerçekten çok mutlu olacağız" dedi.

Kalan iki maçta puan almayı arzu ettiklerini ifade eden Ünsal, "Konyaspor maçını bir kere kesinlikle almak zorundayız. Ankara'dan da en az bir puanla dönmek zorundayız. İkinci yarı bizi müthiş maçlar bekliyor. İkinci yarıda sahalar da ağırlaşacak, sakatlarımız da olacak. Her hafta bir sakat vereceğimizi tahmin ediyorum. İnşallah 6 puan alırız da ikinci yarıya daha rahat başlarız" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2005 Pazartesi 16:53:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?