5
Mayıs
2024
Pazar
SPOR

Sivasspor avrupada esiyor

Süper Lig'in ilk yarısını lider bitirerek tarihî bir başarıya imza atan Sivasspor'un Avrupa'da bir başka örneği bulunmuyor. Sivasspor'un başarısını kısmen Norveç ligini şampiyon bitiren Brann ve Romanya liginin lideri CFR 1907 Cluj takımı gösterdi.

İngiltere, Almanya, İtalya, İspanya ve Fransa gibi önde gelen liglerin zirvesinde yıllarca alışkın olduğumuz takımlar var. Bülent Uygun yönetimindeki Yiğidolar tarihî bir başarıya imza atarak 17 yıl sonra 4 büyükler dışında ilk devreyi bitiren ikinci takım oldu. 2007 yılının son günlerini yaşadığımız şu günlerde birçok lig de devre arası için tatile girdi. İklim şartlarından dolayı kuzey ülkelerinin ligleri ise sezonu kapattı. 19. haftası oynanan Premier Lig'in ilk 3 sırasını M. United, Arsenal ve Chelsea parselledi. 1992'den itibaren zirveye ambargo koyan Ferguson yönetimindeki M. United'a bu süre zarfında Arsenal rakip oldu. 2003'te Abramovich'in satın aldığı Chelsea, Jose Mourinho ile 2 yıl üst üste şampiyon olarak Manchaster United-Arsenal hegemonyasına son vermişti.

Bundesliga'nın değişmez 'tek gerçeği' Bayern Münih averajla da olsa ilk devreyi Werder Bremen'in üzerinde tamamladı. Geçen yılın sürpriz şampiyonu Stuttgart ise gösterdiği kötü performansla devreyi 8. sırada bitirdi. Serie A'da son iki yılın 'efendisi' İnter, bu sezon da ligde rakipsiz ilerliyor. İnter, ezeli rakibi Milan'ı 2-1 yendikten sonra 43 puana ulaştı ve en yakın rakibi Roma'ya 7 puan fark attı. İtalya'da asıl sürprizi Milan yaptı. Bu sezon henüz kendi sahasında maç kazanamayan Milan, maç eksiğinden dolayı 12. sırada bulunuyor. Lider İnter 17 maç yaparken, Milan 14 maç yapıp 18 puan topladı.

La Liga'da bu sezon Real Madrid fırtınası esiyor. Geçen yılın şampiyonu Real Madrid, Nou Camp'ta ezeli rakibi Barcelona'yı 1-0 yenerek, 17 maçta 41 puan toplayıp Barcelona ile puan farkını 7'e çıkardı. Geçen sezon ligi 11. sırada tamamlayan Espanyol topladığı 33 puanla 3.lüğe yerleşirken Valencia, A. Madrid ve Sevilla gibi devleri geride bırakarak başarılı bir grafik çizdi. Fransa ligi son 6 yıldır Lyon demek. Bu kural bu yıl da geçerliliğini koruyor. Lyon, devreyi en yakın rakibinin 4 puan önünde kapattı. Geçen yılın 13.sü Nancy devreyi Lyon'un ardından ikinci tamamlarken, geçen yılın 2.si Marsilya kötü bir sezonun ardından devreyi 10. sırada bitirdi. Hollanda ligi 'alışık' olduğumuz gibi Feyenoord, PSV, Ajax sıralamasıyla gidiyor. Portekiz liginde ise lider Porto'yu Benfica ve Sporting Lizbon takip ediyor. İskoçya Ligi ise Celtic ve G. Rangers arasında geçiyor.

Avrupa'nın önde gelen liglerinde 'statüko' devam ederken, kuzeyin soğuk ülkesi Norveç'te sezonu Brann şampiyon olarak tamamladı. Brann, son şampiyonluğunu 1963'te kazanmıştı. 'Norveç ligi Rosenborg demek' Brann'ın bu yılki başarısıyla kırılmış oldu. Keza Ukrayna liginin iki değişmezi D. Kiev ve Shakhtar Donetsk oldu. 1993'te ligi şampiyon olarak tamamlayan FC Dnipro, uzun yıllar sonra D. Kiev ve Shakhtar Donetsk'i geride bıraktı. Ligin bitmesine 12 hafta var ve kimse şampiyonluk yolunda FC Romanya ligini ise Dinamo Bükreş, Rapid Bükreş ve Steaua Bükreş'ten ibaret bilenler bu yıl yanılmaya hazır olsun. 100 yıllık tarihinde en büyük başarısını geçen sezonu 3. olarak bitiren CFR 1907 Cluj bu sezon geçen yıldan daha iyi bir performans ortaya koyarak, ligin efendileri Bükreş takımlarını geride bıraktı. CFR 1907 Cluj 19 maçta topladığı 46 puanla en yakın rakibi Rapid Bükreş'e 5 puan fark atıp, II. Sivasspor başarısını tekrarlayan takım oldu. Avrupa'nın birçok ligi giderek Türkiye ligine benzeyip 'aynı takımlar' şampiyon olurken, Türkiye liginde Sivasspor büyük başarıya imza atıp, akıntıya kürek çekerek ligin ilk devresini zirvede bitirdi.

Yayın Tarihi : 29 Aralık 2007 Cumartesi 17:09:08
Güncelleme :29 Aralık 2007 Cumartesi 17:16:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?