7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Beldelere seçim şartı!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, adrese dayalı nüfus sayımı sonucunda nüfusu 2 binin altına düşen belde belediyelerinin özel idarelere devredileceğini ve seçimlere giremeyeceğini söyledi.

Galericiler Sitesi açılışı ve AK Parti İl Divan Toplantısı'na katılmak üzere Yozgat'a gelen Yerel Yönetimlerden Sorumlu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Galata Çamlık Otel'de düzenlenen AK Parti İl Divan Toplantısı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Tanrıverdi, adrese dayalı nüfus sayımının yapıldığı ve bu sayıma göre Türkiye'nin nüfusunun ortaya çıktığını belirterek, "Bu çerçevede kimi belde ve ilçelerimizin nüfusları düşerken, kimsinin de nüfusu arttı. Bu nüfus sayımına göre İçişleri Bakanımız, İller Bankası'na yazısını yazacak ve yeni nüfusu sayımına göre belediyelerimiz İller Bankası'ndan paylarını alacaktır" dedi.
Nüfusu 2 binin altına düşen belediyelerin özel idarelere devrinin söz konusu olduğunu kaydeden Tanrıverdi, "Bu çerçevede mevcut 5393 sayılı Belediyeler Kanunu var. Bu kanunun hükümleri gayet açık. Bu çerçevede nüfus sayımı sonrası, nüfusu 2 binin altına düşen belediyelerin özel idarelere devri söz konusudur. 2005 yılında çıkan mevcut yasa bunu gerektiriyor. Bu çerçevede henüz hükümetimizin bir açıklaması olmadı. Ancak mevcut yasaya göre nüfusu 2 binin altındaki belediyelerimizin, özel idarelere devri gerekmektedir. Nüfusu 2 binin altına düşen beldeler, 5393 Sayılı Kanun'un 12. maddesindeki düzenlemeyle yapılacak yerel yönetim seçimlerinde seçime giremeyecek" diye konuştu.

2 bin 500 nüfuslu ilçelerde bir sıkıntının yaşanmadığını vurgulayan Tanrıverdi, yeni ilçe olmak isteyen beldeler için 5 bin nüfus şartının bulunduğunu, ancak mevcut ilçeler için bir sorunun söz konusu olmayacağını da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2008 Cumartesi 18:04:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?