5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

'Dünya Çiftçi Kadınlar Günü' erken kutlandı

Yozgat'ta "15 Ekim Dünya Çifçi Kadınlar Günü" Ramazan ayı dolayısıyla erken kutlandı. Dünya Çiftçi Kadınlar Günü münasebetiyle Musabeyliboğazı Köyü'nde düzenlenen törene, Vali Gökhan Sözer, Tarım İl Müdürü Sıddık Aktaşçı, Tarım İl Müdürlüğü personeli ve çiftçiler katıldı.

Törende bir açıklama yapan Tarım İl Müdürü Aktaşçı, ülkemiz kadınlarının yüzyıllardır erkeğinin en önemli yardımcısı olmasına ve üretimin her aşamasında aileye katkıda bulunmasına rağmen, kalkınmanın getirdiği imkanlardan en az faydalanan kesim olduğunu ifade etti. Aktaşçı, "Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de kadın nüfus, yoksulluğu en fazla yaşayan kesim olmuştur. Dünya tarım iş gücünün yüzde 40'ını kadınlar oluşturmaktadır. Türkiye'de ise bu oran yüzde 75'i bulmaktadır. Kadınlarımız tarlada çalışmalarının yanı sıra ev işlerini de yapmakta ailenin beslenmesinde de en büyük görevi üstlenmektedir" dedi.

Daha sonra bir konuşma yapan Vali Gökhan Sözer, Anadolu'da kadının daima çok önemli görev ve sorumluluklar aldığını ve aynı zamanda erkeğinin yanında olduğunu söyledi. "Kültür ve inanç olarak kadını her zaman kutsal bilip önde tutarız" diyen Vali Sözer, "Kadın, bizim ülkemizde biraz daha öndedir. Daha fazla değer verilecek konumdadır. Bu törenler belki bir takım uluslararası organizasyonların ve tertip edilmiş günlerin gereğidir ama asıl olarak bizim çok daha fazla önem verdiğimiz ve gereğine inandığımız bir programdır. Yozgat'taki kadın çiftçiler adına Havva İpek yılın kadın çiftçisi seçilmiştir" şeklinde konuştu.

Havva İpek isimli kadın çiftçinin sonradan köyüne dönerek çiftçiliği, çalışmayı, üretmeyi benimsemiş bir kişi olduğunu vurgulayan Vali Sözer, şöyle devam etti: "Havva İpek, çocuklarını okutmuş, eşinin yanında onunla beraber her türlü hizmeti, görevi yerine getirmiştir. Örnek olsun, herkes bu şekilde üretim ve çalışmaya katkıda bulunsun diye kendisini bu ödüle layık gördük, tercih ettik. Belki ilimizde Havva İpek gibi 10 binlerce kadınımız var ama biz sadece bir tanesini seçmekle onu sembolik olarak ödüllendirmek durumunda olduğumuz içinde bugün buraya gelerek örnek kadın çiftçimizi ödüllendiriyoruz."

Vali Sözer, konuşmasının ardından örnek kadın çiftçi Havva İpek'e bir plaket verirken, Tarım İl Müdürü Sıdık Aktaşçı da İpek'i çeşitli hediyelerle ödüllendirdi. Örnek çiftçi seçilen Havva İpek de, çiftçiliği zevkle yaptığını ve emeğinin karşılığını aldığını belirterek, kendisini bu ödüle layık gören Vali Gökhan Sözer ve Tarım İl Müdürlüğü personeline teşekkür etti.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2005 Cuma 11:03:17
Güncelleme :11 Ekim 2005 Salı 16:29:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?