5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

'Patates ekimine büyük talep var'

Yozgat Valisi Gökhan Sözer, tarım ve hayvancılığın gelişmesine yönelik birçok proje ve çalışmalarının olduğunu söyledi. Vali Gökhan Sözer, Yozgat'ın geleneksel anlamda bir tarım şehri ve buna dayalı gelişmesi gereken tarım ve hayvancılık kenti olduğunu belirtti. Vali Sözer, son yıllara gelinceye kadar Yozgat'ta hayvancılığın büyük oranda gerilediğini hatırlatarak, "Hayvancılığı yeniden canlandırmaya ve ekonomik potansiyelini yeniden kazandırmaya yönelik çalışmalarımız olmuştur ve devam etmektedir.

Buna yönelik olarak yem bitkileri ekim sahaları genişletilmiş, alternatif ürünler, damızlık ve nitelikli hayvan varlığı artırılmıştır. Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri, Sosyal Yardımlaşma Vakıfları, Tarım İl Müdürlüğü ve İl Özel İdare Müdürlüğü kaynaklı çeşitli projeler, ilimizin çeşitli köy, belde ve ilçelerinde uygulanmaktadır. Bu da ilimizdeki hayvan varlığını ve hayvan potansiyelini, hayvancılığa dayalı tarımsal üretimi artırmaktadır" dedi.

İl genelinde tarımsal üretimin çeşitlendirilmesi, alternatif ürünlerin geliştirilmesi, dekar ve kişi başına düşen gelirin artırılması yönünde çalışmaların da yapıldığına dikkat çeken Vali Sözer, "Bu yıl ilk defa ilimizde kanola ekimleri, patates ekimleri yapılmış, meyve bahçeleri oluşturulması gibi çalışmalar olmuştur. Biz bu çalışmaları yeterli bulmuyoruz. Tarımsal ve hayvansal üretimde daha fazla ürün ve getiri amaçlı faaliyetlerimize devam ediyoruz" diye konuştu.

Niğde ve Nevşehir'de patates üretiminin yasaklanması sebebiyle Yozgat'ın bu üretim potansiyelini doldurmaya yönelik çalışmalar yapıldığını ifade eden Vali Sözer, şunları söyledi:
"Patateste geçen yıl deneme üretimi gerçekleştirdik ve çok olumlu sonuçlar aldı. Üretim yapan çiftçilerimiz patates üretiminden çok memnun kaldı. Bugün patates ekiminde büyük bir talep patlamasıyla kaşı karşıyayız. Çiftçilerimiz yetiştirdiğimiz bu patateslerin kilogramını tarlada 500 bin liradan sattı. Bu çok büyük bir rakamdır, piyasa değerinin üzerinde satış gerçekleşmiştir. Bu sebeple çiftçimiz pazar sıkıntısı yaşanmayan ve daha karlı olan patates üretimine yönelmektedir."

.
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2005 Perşembe 19:43:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?