5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

143 yıllık top

Amasya'da iftar ve sahur saatleri 143 yıldır Harşena Dağı üzerinde kurulu Amasya Kalesi'nden ateşlenen topla belirleniyor. 

Amasya'nın savunmasında kullanılan ve 1600'lü yıllardan kaldığı belirlenen Amasya Kalesi'ndeki tarihi top arabası, 1863 yılında Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa'nın emriyle Ramazan'da iftar ve sahur saatlerinin belirlemesi için kullanılmaya başlandı. 143 yıldan bu yana Ramazan aylarında iftar ve sahur saatlerinin belirlenmesinde kullanılan top arabasının sorumlusu olan belediyenin Ramazan topu görevlisi Seyfettin Gökçe, 12 yıldır yaptığı Ramazan topçuluğu görevini kutsal bir görev olarak görüyor. 

12 yıldır Ramazan aylarında iftar ve sahur saatlerini belirleyen topu ateşlemek için ailesiyle birlikte iftar ve sahur yapamayan Seyfettin Gökçe, "1994 yılından beri bu topu iftar ve sahur saatlerinde ateşliyorum. Çok kutsal bir görev yaptığıma inanıyorum ve severek yapıyorum. Önce namlunun içerisini temizliyorum, sonra da barutu koyup kontrol ediyorum. Çünkü iftar saati önemli. Daha sonra içerisine bez parçalarını sıkıştırıp ateşliyorum" dedi. 

300 metre yüksekteki Harşena Dağı üzerinde kurulu olan Amasya Kalesi'nden ateşlenen top sayesinde kentin her noktasında yaşayan insanlar top sesiyle iftarlarını yapıyor.
iha
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2006 Cuma 10:24:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?