7
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

2200 yıllık heykel yok edildi

Çorum’un Ortaköy ilçesindeki İncesu Kanyonu civarında bulunan ve Helenistik döneme ait olduğu tahmin edilen Bereket Tanrıçası Kybele kabartması, define avcılarının altın merakı nedeniyle yok oldu.

2 bin 200 yıllık geçmişi olduğu tahmin edilen ve 1985 yılında odun toplayan bir köylü vatandaş tarafından keşfedilen heykel, son yıllarda içinde altın olabileceğini düşünen define avcılarının merakı sebebiyle tanınmayacak hale geldi. Uzunluğu 3 metreden fazla olan ve dış yüzeyinin tamamı tahrip olan heykel, kanyon içerisinde olduğu için SİT alanı içinde yer almıyor.

Tarih boyunca 37 farklı medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu’nun her şehrinde, eşsiz doğa güzellikleri ile zengin bir tarih hazinesi bulunuyor. Anadolu’nun tarihi merkezlerinden biri olan Çorum’un Ortaköy ilçesindeki Şapinuva çevresinde, ilkel çağlara kadar dayandığı bilinen kalıntılar bulunmaya devam ediyor. İlçede bulunan kimi tarihi eserler korunup müzelerde sergilenirken, kimi eserler de bilinçsiz vatandaşlar tarafından tahrip edilerek tanınmaz hale getirilmiş. Tahrip edilen eserlerden birisi de İncesu Kanyonu içinde bulunan Anadolu’nun ana tanrıçası Kybele kabartma heykeli. Binlerce yıl sağlamlığını koruyarak günümüze gelmeyi başarabilen kabartma, keşfedildikten sonra define avcılarının altın merakına kurban gitti.

Adını bitişiğindeki köyden alan İncesu Kanyonu’nda şimdiye kadar araştırmadan öte gitmeyen çalışmalarda, başta Hititler olmak üzere 8 farklı medeniyetin yaşadığı tespit edildi. Boyu yüzlerce metreyi bulan kayalıkların arasında yer alan kanyonda, değişik dönemlere ait yüzlerce mağara ve anıt bulunuyor. Kanyona anlam katan tarihi değerlerin başında ise hiç şüphesiz Kybele kabartması geliyor. O dönemlerde Anadolu’nun bereket tanrıçası olarak bilinen Kybele, Anadolu’daki İslam öncesi inançlara ait bir ana tanrıça figürü. Uzun zamandır yapılmakta olan arkeolojik çalışmalar bir ana tanrıça kültü etrafında oluşmuş bu inancın Anadolu kaynaklı olduğunu ortaya koyuyor. İncesu’da nehirden 1,5 metre yükseklikte bulunan Kybele kabartması bir niş içinde Çekerek ırmağına ve ırmağın karşı tarafında yer alan kaleye doğru bakıyor. 3,16 metre uzunluğundaki Kybele kabartması kanyonun tarihsel dokusuna önemli bir katkı sağlıyor. Binlerce yıl öncesinden kalan ve bölgenin sayılı eserlerinden biri olan Kybele kabartması, şimdilerde tanınmayacak halde.



zaman
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2006 Pazar 16:13:57
Güncelleme :19 Şubat 2006 Pazar 23:14:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?