7
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

KOBİ'lere eğitim semineri

İstanbul Kültür Üniversitesi ile Şekerbank'ın sponsorluğunda Çorum Ticaret ve Sanayi Odasının (ÇTSO) katkılarıyla Çorum'daki Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) yönelik eğitim semineri düzenledi. 

Şekerbank ve İstanbul Kültür Üniversitesi ortaklığında Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yer alan ve sanayileşme yolunda atılım yapan illerde düzenlenen "KOBİ Eğitim Projesi" eğitim seminerlerinde Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin ihtiyaçları doğrultusunda finans, kurumsallaşma, dış ticaret gibi konular değerlendirilmeye alınıyor. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve KOBİ Danışma Birimi danışmanlarından Doç. Dr. Şevket Sayılgan'ın konuşmacı olarak katıldığı eğitim seminerinde, KOBİ'lerin yaşadıkları sorunlar ele alındı. 

Nisan ayında başlayan "KOBİ Eğitim Projesi" kapsamında bugüne kadar Edirne, Balıkesir, Malatya, Tokat, Afyonkarahisar, Uşak ve Konya illerinde 500'e yakın firma sahibi ve yöneticisinin, makro ekonomi, maliyet yönetimi, risk yönetimi ve Basel 2 konularında bilgilendirildi. 

ÇTSO Meclis Salonu'nda yapılan panelde de yeni dönem yatırım, üretim, satış karar ve davranışlarının yönetilmesi ve ekonomik krizlerden korunma yöntemleri anlatıldı. İstanbul Kültür Üniversitesi ve Şekerbank'ın ortaklığında düzenlenen eğitim seminerine TSO Meclis Başkanı Mehmet Özdoğan, TSO yönetimi ve işadamları katıldı. 

Seminerde konuşan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve KOBİ Danışma Birimi danışmanlarından Doç. Dr. Şevket Sayılgan, düşük enflasyon ortamında risk yönetimi kavramı, gelişimi, üretim ve satışta risk yönetiminin unsurları, araçları ve beklentileri, reel sektör için izlenmesi gereken göstergeler, kriz yönetimiyle krizler karşısında üretim ve satış kararlarının değerlendirilmesi, ekonomik kriz ve finansal kriz öncü göstergeleri konularında açıklamalarda bulundu. 

Türkiye'nin 1972 yılında başlayan ve 2004 yılına kadar süren yüksek enflasyon döneminde dünya literatürüne girecek düzeyde başarı gösterdiğini belirten Sayılgan, yüksek enflasyonla 30 yıl yaşayabilen tek ülkenin Türkiye olduğunu ve bunun bir başarı öyküsü olarak gösterildiğini söyledi. Türkiye'de ortalama faaliyette bulunan hiçbir işletmenin enflasyonsuz dönemi bilmediğini vurgulayan Sayılgan, yeni dönemde işletmelerin düşük enflasyonla yaşayabilmeyi öğrenmeleri gerektiğini kaydetti. Düşük enflasyon döneminde ürettiğini değil, satabildiği kadarını üretebilen işletmelerin performanslı sayılacağına işaret eden Sayılgan, işletmelerin yeni dönemde vade, kar ve stok konularında daha dikkatli olmaları gerektiğini bildirdi. 

Sayılgan, Ocak 2008 tarihinin KOBİ'ler için milat olduğunu da hatırlatarak, işletmelerin bu tarihte yürürlüğe girecek olan Basel 2 kriterlerine adapte olmak için yapılarını şimdiden gözden geçirmelerini istedi.
iha
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2006 Perşembe 21:20:53
Güncelleme :28 Eylül 2006 Perşembe 21:28:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?