7
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Pancar alımı başladı

Çorum Şeker Fabrikası 2006-2007 şeker pancarı 16. dönem alım kampanyası törenle başladı. 

Şeker Fabrikası'nda düzenlenen törene, Çorum Valisi Hüseyin Poroy, AK Parti Çorum milletvekilleri Ali Yüksel Kavuştu, Murat Yıldırım, Muzaffer Külcü, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Ufuk Tuncer, Belediye Başkanı Turan Atlamaz, Cumhuriyet Başsavcısı Canip Yetişir, Ticaret Borsanı Başkanı Ömer Güney, Şeker İş Sendikası Genel Merkez Mali Sekreteri Razaman Peker, Çorum Şube Başkanı Sefer Kahraman, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, işçiler ve fabrika yetkilileri katıldı. 

Törende, fabrikanın 2006-2007 sezonu hedefleri hakkında bilgi veren Çorum Şeker Fabrikası Müdürü Hüseyin Atak, 16. kampanya sürecinin herkese hayırlı olması temennisinde bulundu. Yeni sezona heyecanlı girdiklerini ve bu heyecanla çalışmalara daha da hız vereceklerini belirten Atak, fabrikada "Atık Su Artırımı ve Doğalgaz Dönüşümü" projelerinin işleme alındığını söyledi. Çorum Şeker Fabrikası'nda geçtiğimiz kampanya döneminde 81 bin ton kristal şeker üretildiğini hatırlatan Atak, "Yan ürün olarak 167 bin ton yaş pancar posası, 21 bin ton da melas elde etmiştir. Fabrikamız 2005 yılında 14.1 milyon YTL net kar elde etmiştir. 2007 yılı kampanyası için fabrikamız 400 bin ton kota tahsisi yapılmış olup, bu miktar da pancar ekimi gerçekleştirilmiştir. Günlük pancar işletme kapasitemiz 7 bin ton/gündür. Kendi hinterlandımız içerisinde yetiştirdiğimiz pancarlarımızın sulanabilir arazi miktarlarının yeterli olmaması nedeniyle, komşu fabrikalarımızdan da pancar alınacaktır" şeklinde konuştu. 

Fabrikanın bu kampanya döneminde 500 bin ton pancar işleyeceğini, bundan 75 bin ton şeker, 20 bin ton melas, 150 bin ton da yaş küspe elde edileceğini kaydeden Hüseyin Atak, kampanyanın yaklaşık 75 gün süreceğini ve 13 bin çiftçinin ürettiği pancarın alınacağını, ayrıca Ankara ve Kırşehir'den de pancar takviyesi yapılacağını söyledi. 

Şeker İş Sendikası Genel Merkez Mali Sekreteri Razaman Peker de, Türkiye'de kar elde eden fabrikaların özelleştirilmek istendiğini ve girilen bu yolun yanlış yol olduğunu savunarak, "Ateş düştüğü yeri yakar, bu özelleştirmeyle şeker üreticilerine ateş düştü. Türk çiftçisi zor günler geçiriyor ve bu günleri atlatmak için elimizden gelen çabayı gösterdik. Türkiye'ye her yıl binlerce ton kaçak şeker ve tatlandırıcı giriyor. Bu kaçak girdilerin engellenerek, çiftçilerin daha çok üretmesi sağlanmalıdır" diye konuştu. 

Programda ayrıca AK Parti Çorum Milletvekili Muzaffer Külcü, Murat Yıldırım ve Ali Yüksel Kavuştu ve Çorumlu çiftçiler adına Köprüalan Köyü pancar üreticisi Tufan Sakman birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından 2006-2007 kampanya sürecinde Çorum Şeker Fabrikası'na ürünlerini ilk olarak getiren 6 çiftçiye ödülleri verildi. Yarım altın ödüllerinin takdim edildiği törende daha sonra dualar eşliğinde Çorum Şeker Fabrikası kantar açılışı yapıldı.
iha
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2006 Salı 15:20:30
Güncelleme :28 Eylül 2006 Perşembe 21:35:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?