3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

'Çiftçiyi oyalıyorlar'

Hükümetin buğday pirimlerini ödememek için çiftçileri oyaladığını belirten Çorum Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Biçer, çiftçilere açıklanan buğday destekleme primlerinin ödenmesini istedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Çorum Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Biçer, hububat taban fiyatlarının açıklandığı dönemde buğdaya 350 bin lira taban fiyat uygun gören hükümetin, bu fiyatın tepkilere neden olacağı düşüncesiyle prim uygulamasını gündeme getirdiklerini belirterek, o dönemde de anlamsız buldukları prim uygulamasının gündemden düşürülmeye, çiftçiye unutturulmaya çalışıldığı görüşünü savundu.

Biçer, "Biz buğdaya prim uygulamasını uygun bulmamıştık. Uygulanmayacağı veya çiftçinin beklentilerini karşılamayacağı görüşündeydik. Hububat taban fiyatları açıklanırken buğday taban fiyatının primi de kapsayarak 380 bin lira açıklanmasını istemiştik, ancak hükümet prim konusunda ısrarlı davrandı. Tabii çiftçi henüz primle tanışmadı, hatta hükümet çevreleri böyle bir uygulamanın sözünü dahi etmiyor" diye konuştu.

Buğdaya prim uygulamasının uygulanabilirlik oranını düşük gördüklerini dile getiren Biçer, "Hükümet şimdi buğdaya kilo başına 30 bin lira prim öderse bu devletin kasasından çıkacak. Çiftçi ürününü Ofis'e de satmış olsa, tüccara da vermiş olsa primi devlet ödeyecek. Yani tüccara satılan buğdayın primini de devlet ödeyecek.

Bu çiftçiye sübvanse sağlamak değil bence devleti zarara sokmaktır. Hükümetin taban fiyatlarını açıklarken yapacağı en doğru iş buğday taban fiyatını, düşünülen primi de dahil ederek 380 bin lira olarak açıklamak olmalıydı" açıklamasında bulundu.

.
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2005 Salı 12:42:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?