7
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Tarım'da acil çözümler gerekli

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Başkanı Şemsi Bayraktar, ''Verimliliğin baş düşmanı olan arazi parçalanmasının önüne, teknolojiyi kullanarak geçmeliyiz'' dedi.

Çorum'da, Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Fuar ve Sergi Kompleksindeki ''2. Tarımsal Mekanizasyon Hayvancılık ve Organik Tarım Fuarı'nın (TARUM) açılışına katılan Bayraktar, çiftçilerin bilgi ve teknolojiye ulaşmasının, gelecekteki süreçte çok önemli olduğunu söyledi. Bu tür fuarlarda çiftçilerin yüksek teknolojiyi görme imkanı bulduğunu ifade eden Bayraktar, ''Ancak bu teknolojiyi kullanmanın şartlarını da oluşturmak lazım. Çünkü üretmek kadar kullanmak da önemli. Türkiye'de, özellikle verimliliğinin baş düşmanı olan arazi parçalanmasının önüne teknolojiyi kullanarak geçmeliyiz'' diye konuştu.

Arazilerin toplulaştırılması için Türkiye'de de bir an önce arazi toplulaştırma ofislerinin kurulması gerektiğini ifade eden Bayraktar, ''Başlıca yapısal sorunlarımızı çözemezsek bu teknolojiyi çiftçimize sunamayız. Yapısal sorunlarımıza kaynak aktarmamız gerekir. Önümüzdeki süreç çok önemli. Ne ekersek onu biçeceğiz. Çünkü gelecek yıllarda çiftçiye verilen destekler kalkacak. Bir an önce çiftçinin alım gücünü arttırmalıyız ki, bu teknolojiyi çiftçi ile buluşturalım'' ifadelerini kullandı.

Tarım İl Müdürü Ali Lek de teknolojinin hızla değişim gösterdiği dünyada, tarımsal üretimin de bu değişimden etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Ali Lek, Çorum'da yapılan çalışmalar ve etkinliklerle tarım teknolojilerinin takibi, tanıtımı ve uygulamalarının yanında üreticilerin eğitimi konularında da önemli bir görev üstlendiklerini kaydetti.

Çorum Belediye Başkanı Turan Atlamaz ise, fuarcılık faaliyetlerinin kentin gelişimi açısından önemli olduğuna dikkat çekerek, TSO ile ortak bir çalışma yapıp fuar kompleksini büyüterek, Çorum'da da uluslararası fuarların yapılmasının önünü açacaklarını bildirdi.
Konuşmaların ardından, Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç, TZOB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsi Bayraktar ve Belediye Başkanı Turan Atlamaz tarafından TARUM 2006 Fuarı'nın açılışı yapıldı. Katılımcılar, açılışın ardından fuarı gezdi.

Değişik illerden yaklaşık 100 firmanın katıldığı fuarda traktör, römork, tarım aletleri, makineler, yedek parçalar, tarım ilaçları, ilaçlama ekipmanları, yem, hayvancılık ve ekipmanları, fidan, gübre, tohum, sulama sistemleri, açık ve kapalı alanda sergileniyor.
15 bin metrekarelik alan üzerine kurulan ve 4 Haziran tarihinde sona erecek fuarı, yaklaşık 20 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.
.
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2006 Cuma 00:36:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?