3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Yerli çeltik almayana ithalat yasak

AKP Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, yerli çeltik almayan tüccara Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından italat yapma izni verilmeyeceğini bildirdi.

Konu hakkında açıklama yapan Murat Yıldırım, Tarım Bakanı Mehdi Eker ile bir görüşme yaptığını ve bu görüşmede Bakan Eker'e çeltikte yaşanılan sıkıntıları aktardıklarını belirterek, "Tarım Bakanlığımız, çiftçimizin ürününün karşılığını alması için önemli kararlar almıştır.

Bunlardan en önemlisi ise dışardan ithal pirinç getirecek bir tüccarın, bu ithalatı gerçekleştirebilmek için öncelikle çiftçiden ürün almak mecburiyetidir. Örneğin çiftçiden 100 ton buğday alan bir tüccar yurtdışından da en fazla bu oranda ithalat yapabilecektir. Bunu yapmayan tüccara ithalat izni verilmeyecektir" dedi.

Tarım Bakanlığı'nın çiftçilerin sıkıntıları ile yakından ilgilendiğini ve Türk çiftçilerin zarar görmemesi için gerekli önlemlerin alındığını ifade ederek, çeltik konusunda da, bakanlığın Türk üreticilerinin mallarını ellerinden çıkarmaları için italat sınırlaması getirildiğini kaydetti.

Diğer taraftan, çeltik fiyatlarının belli olduğunu anlatan Murat Yıldırım, "Tarım Bakanlığı şu anda çeltik taban fiyatını belirledi.

Ama bunu kamuoyuna açıklamayarak, serbest piyasada fiyat oluşmasını bekleyecek. Eğer serbest piyasada oluşacak fiyat, Bakanlığın belirlediği fiyattan düşük olduğu takdirde, Bakanlığımız Toprak Mahsulleri Ofisi'ni açarak emanet usulü mal alımına gidecek ve fiyatı kendi belirlediği rakamlara ve hatta üstüne çekecek" diye konuştu.

Yıldırım, serbest piyasada 10 - 15 gün içerisinde oluşacak fiyatın çiftçiyi memnun etmesini beklediklerini belirterek; "Çünkü şu anda ülkede 301 büyük firma ithalat yapmak için piyasadan çeltik almak üzere Tarım Bakanlığı'na müracaatını yaptı.

Ülkemizde bu yıl 600 bin ton yerli pirinç üretimi beklenmektedir. Oysa ülkenin ihtiyacı 2 milyon 400 bin tondur. Bu sebeple ithalat yapmak isteyen, hatta yüklü ithalat yapmak isteyen tüccarlar, üreticimizin ayağına kadar gelecek ve ürününü yüksek fiyattan almak zorunda kalacaktır.

Üreticimizin borçları olduğunu biliyoruz. Ama birazcık piyasayı kollamaları onların yararına olacaktır. Büyük tüccarlar sizlerin ürününü almak için yarışacaklardır. 15 günlük bir sürede piyasada fiyatların yükselmesi bekleniyor. Aksi takdirde ofis müdahale edecektir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2005 Cuma 16:15:58
Güncelleme :23 Eylül 2005 Cuma 17:42:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?