3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Yumurta üreticileri zorda

Çorum Yumurta Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Karaaslan, yumurta üreticilerinin zararlarına karşı hükümetin çare bulması gerektiğini ifade etti.

Cahit Karaaslan, Balıkesir'in Manyas İlçesi'nde ortaya çıkan "Kuş Gribi" hastalığı nedeniyle yumurta ve tavukçuluk sektörünün batma noktasına geldiğini ve bunda Türkiye'de pireyi deve yapma anlayışının büyük etkisi olduğunu söyledi.

Çorum ekonomisini de yakından ilgilendiren yumurta sektörünün üretim-tüketim dengesini bulduğu bir dönemde, böyle bir olayın gündeme gelmesinin kendilerini olumsuz etkilediğini kaydeden Karaarslan, krize giren üreticinin kredi borçlarının vadesinin uzatılarak, faiz oranlarının yeniden değerlendirilmesiyle ilgili görüşlere katıldığını da açıkladı.

Çorum'a yıllık 10 bin kamyonun giriş yaparak buraya hammadde getirdiğini ve yumurta götürerek ekonomiye katkı sağladığını belirten Karaarslan, bu olayın uzamasının ekonomiye büyük zararlar verebileceğinin de altını çizdi.

Balıkesir'in Manyas İlçesi'nde görülen Kuş Gribi hastalığı nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Türkiye'den beyaz et alımını durdurmasının ardından, yumurta ihracatı yapan ülkelerin de alımlardan vazgeçmeye başladığını belirten Karaarslan, ayrıca devletin pazarda kanatlı hayvan satışını yasaklayarak sektörü biraz daha zor durumda bıraktığını ifade etti.

Yaşanılan büyük krize rağmen üreticilere alternatif çözüm üretilemediğini belirten Karaaslan, Türkiye'nin önemli yumurta üretim merkezlerinden Çorum'un da Kuş Gribi hastalığı gündeminden etkilendiğini, ancak yumurta konusunda sıkıntı olmadığını ve Tarım İl Müdürlüğü'nden aldıkları raporları tüm müşterilerine yolladıklarını ifade etti.

Karaarslan, Türkiye'de koparılan yaygaranın sektöre kötü yönde yansıdığını açıkladı. Bilgili bilgisiz kişilerin, yorumlarıyla bu olayı çok büyük bir olay gibi gösterdiğini, basının da buna çanak tuttuğunu da vurgulayan Karaarslan, "Beklenti ve taleplerimiz arasında, kullandırılmış kredilerde vadelerin uzatılması ve faizlerinin de yeniden değerlendirilmesi geliyor.

Bunun yapılması sektör açısından son derece önemlidir. Türkiye'de küçük bir alanda çıkan hadise basın ve bilgisi olmayan insanların yorumlarıyla sektörü büyük sıkıntıya sokmuş durumdadır. Bu olay sonrasında üreticiler adeta batma noktasına gelmiştir" dedi.

Türkiye'de hızla yumurta üretiminin azalması gerektiğini kaydeden Karaaslan, "Ayrıca tavuk sayısında da yarı yarıya azalma gereklidir. Üretici hem ürettiği yumurtayı hem de bunun hammaddesi olan tavuğu satamadıktan sonra ne yapacak?

Devlet bazı yasaklar getiriyor, ancak bu yasaklara karşı üreticiye alternatif çözüm önerileri getirmeyerek sektörün zor durumda kalmasını sağlıyor" şeklinde konuştu.

Üreticinin 2 yönden de mağdur edildiğini ifade eden Cahit Karaaslan, "Türkiye'de aylık 175 milyon yumurta üretimi ve 40 milyon civarında da tavuk bulunmaktadır. Çorum'da ise 3 milyon tavuk ve 11 milyon civarında yumurta üretimi mevcuttur.

Balıkesir'in Manyas İlçesi'nde ortaya çıkarılan Kuş Gribi öncesinde, yumurta üretim ve tüketiminde bir denge söz konusuydu.

Ancak bu krizle beraber bu denge yarı yarıya düştü. Yurtdışına tavuk satamıyoruz, çarşı pazarda da satışı yasaklanınca biz ne yapacağız?" açıklamasında bulundu.

.
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2005 Salı 11:55:11
Güncelleme :25 Ekim 2005 Salı 20:12:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?