3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Hava kirliliği yüzde 60 azaldı

Çevre ve Orman İl Müdürü Ziya Çöpür, doğalgazın Çorum'da kullanılmaya başlanmasıyla birlikte kömür kullanımının yüzde 40 oranında azaldığını ve hava kirliliğinin de yüzde 60 oranında azaldığını söyledi.

İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda, 2005 yılı yatırımlarının son durumları hakkında yetkililere bilgi verdikten sonra hava kirliliği konusuna değinen ve geçmiş yıllarda ilde yaşanan sıkıntıdan doğalgaz sayesinde kurtulduklarını söyleyen Çevre ve Orman İl Müdürü Ziya Çöpür, Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan emisyon ölçümlerine göre, 2004 yılı Kasım ayıyla kıyaslandığında havanın kükürtdioksit oranında yüzde 6, partikül madde oranında ise yüzde 58 iyileşmenin olduğunu vurguladı.

Çorum'da yoğun olarak yaşanan hava kirliliğinin önlenmesi, temiz bir havaya kavuşturulması amacıyla hava kirliliğiyle mücadelede etkin bir rolü olan doğalgaz kullanımına başlandığını hatırlatan Çöpür, "İlimizde yaklaşık 27 bin konut doğalgaz kullanmaktadır. İlimizde yüzde 40 oranında doğalgaz kullanımı var.

İlimizde 70 bin konuttan yaklaşık 27 bini doğalgaz kullanmakta ve bu sayı her geçen gün artmaktadır. Konya ilinde 250 bin konuttan sadece 20 bini, Samsun'da ise bu oran daha aşağıdadır. Çorum'da doğalgaz bağlantısı olan yerler; Gazi Caddesi, İnönü Caddesi, Bahçelievler (Bahar Caddesi, Bahabey, Yeşilyurt), Buharaevler, Fatih Caddesi, TEDAŞ civarı, Resmi kurumların ve okulların büyük çoğunluğu), Yavruturna Mahallesi olarak göze çarpmakta ve buradalar da doğalgaz kullanımıyla birlikte hava kirliliğinde düşüş yaşanmaktadır.

Doğalgaz bağlantısı olmayan Ulukavak, Çatalhavuz, Kümeevler, Tekceviz, Osmancık Caddesi ve Yazıçarşı'da ise bu oran biraz yüksektir. Doğalgazın kullanıma başlamasıyla birlikte, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nda bu yıl 15 bin kişiye 22 bin 500 ton kömür dağıtılacaktır. Her konutun yıllık 2.5 ton kömür yakacağı hesaplandığında kömür kullanımının 170 bin tondan 100 bin tona düştüğü görülmektedir" dedi.

Kurumlarının yatırımları hakkında da bilgiler veren Çöpür, toplam 2 bin 220 hektar alana fidan dikiminin yapıldığını, 47 ağaçlandırma ve erozyon kontrolü projelerinin olduğunu, 2005 yatırım programı kapsamında 27 projede çalışmaların sürdüğünü, fiziki gerçekleşmenin yüzde 100, parasal gerçekleşmenin ise yüzde 25 olduğunu vurguladı.

Çöpür, Sıklık Fidanlığı'nda döner sermayeden yararlanılarak 2005 yılında 500 bin adet tüplü karaçam fidanı üretildiğini, üretim için 80 bin YTL ayrıldığını ve şu ana kadar bu ödeneğin 47 bin 515 YTL'sinin harcandığını ifade ederek, 9 köye 710 bin YTL ORKÖY kredisi verdiklerini, bunlarda 16 ünite süt koyunculuğu, 33 ünite ise süt sığırcılığı için kredi olduğunu da sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2005 Çarşamba 15:36:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?