3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

İskilip dolmasının ABD çıkarması

Dünyanın en saygın aşçılık ve mutfak okullarından biri olan Amerikan Mutfak Sanatları Enstitüsü'nün (Culinary Institute of America-CIA) San Francisco'da düzenlediği ve dünyanın en ünlü aşçılarının katıldığı "2005 Worlds of Flavor International Conference & Festival" Uluslararası Dünya Lezzetleri Konferansı ve Festivali'nde, Türk mutfağını temsil eden Anadolu mutfakları uzmanı Gaziantepli Musa Dağdeviren'in orijinaline sadık kalarak yaptığı İskilip Dolması büyük beğeni topladı.

Dünyanın en saygın aşçılık ve mutfak okullarından biri olan CIA'nın bu yıl 8'incisini düzenlediği Uluslararası Dünya Lezzetleri Konferansı ve Festivali'nde, Gaziantepli ünlü aşçı Musa Dağdeviren'in orijinaline sadık kalarak bakır kazanda yaptığı İskilip Dolması sirke salatasıyla birlikte ziyaretçilere ikram edildi.

3-5 Kasım 2005'te yapılan Uluslararası Dünya Lezzetleri Konferansı ve Festivali'nde bu yıl Fas'tan Lübnan'a, İspanya'dan İtalya, Yunanistan ve Türkiye'ye uzanan Akdeniz havzası mutfakları temsil edildi. Food Art dergisinin "İlham verici, 10 üzerinden 11" diye tanımladığı dünyanın en önemli yemek kültürü etkinliklerinden biri olan festivale 500 civarında Akdenizli ya da Akdeniz'den ilham almış üst düzey şef, bağımsız ve zincir lokanta işletmecisi, otel gıda ve içecek yöneticisi, yemek yazarı, gıda ve şarap üreticisi ve diğer mutfak kültür uzmanları, 40-50 civarında da tüketici ve gıda medyası temsilcisi davet edildi.

Çok farklı kültürlerden çok sayıda geleneksel yemeğin tanıtıldığı festivalde orijinal dolma kazanını bile Amerika'ya götüren ünlü aşçı Musa ustanın, eti ve caları kazana yerleştirdikten sonra kapağını da hamurla sıvayarak ağır ateşte pişirdiği İskilip dolması büyük beğeni topladı. Gaziantepli Musa ustanın dolmayı servis yaparken taktığı takkesi de Amerikalıların dikkatinden kaçmadı.

Festivalde, yanında sirke salatasının da ikram edildiği İskilip dolmasından tatmak isteyen Amerikalılar dolmaya büyük ilgi gösterdi ve Musa ustanın bizzat servis yaptığı reyonun önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Dağdeviren'in Harvard Üniversitesi'nde bir sunuma da davet edildiği ve bu sunumda İskilip dolmasının serüveninin anlatılacağı ifade edildi.

.
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2005 Salı 21:44:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?