3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Kadın öğretmenlerden eylem

Eğitim-Sen üyeleri, Çorum'da yaptıkları basın açıklamasında, Türkiye'de kadın haklarının ihlal edildiğini belirterek, hükümetin kadın haklarını koruma altına almasını istedi.

Eğitim-Sen Çorum Şubesi üyeleri, Saat Kulesi yanında bulunan PTT binası önünde basın açıklaması yaptı. Yaklaşık 25 kadar öğretmenin katıldığı basın açıklamasında, hükümetin kadın haklarını ihlal ettiğini belirterek, bu hakların sonuna kadar korunması için mücadele edileceğini açıkladı.

Eğitim-Sen adına basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Çorum Şubesi Kadın Sekreteri Evrim Gülez, "Dünyadaki ekonomik ve siyasal gelişmelerin doğrudan etkisi altında olan Türkiye, 1980'li yıllardan itibaren ciddi bir dönüşüm yaşadı. Sermayenin küreselleşmesi sürecinin getirdiği yapısal dönüşümler, üretim süreçlerinde ciddi değişimler yaptı.

Emekçilerin kazanılmış hakları budanmaya ve emek örgütlerini olumsuz etkilemeye devam edildi. Kitlelere sunulan alternatifsizlik ve çaresizlik modeli, yoğun bir ideolojik ve politik kampanyayla birlikte sürdürüldü" dedi.

Toplumsal adaletsizliğin her geçen gün arttığını belirten Gülez, Türkiye'de kadın-erkek eşitsizliğini had safhada olduğunu belirterek, kadının yasal haklarının korunmasını ve ayrımcılığın önlenmesini içeren yasal düzenlemelerin pratikte yaşam bulması gerektiğini kaydetti.

Gülez, "Ülkemizde kadınların büyük bölümü ekonomik, sosyal, siyasal ve psikolojik şiddete uğramaktadır. Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre, kadınların yüzde 57'si şiddete uğramakta ve bu oran Türkiye'yi dünyada en fazla kadının şiddete uğradığı ülkelerden birisi yapmaktadır.

2000-2004 döneminde namus cinayetlerinde ölen kadın sayısı 54'e ulaşmıştır. Yeni Türk Ceza Kanunu'nda doğrudan yaşama hakkıyla ilişkili olan namus cinayetlerini engelleyecek düzeyde caydırıcı bir hüküm yer almamıştır" şeklinde konuştu.

Türkiye'de 15 yaşından büyük kadın nüfusun işgücüne katılma oranının erkeklerin yaklaşık yarısı kadar olduğunu belirten Gülez, "Bu fark aslında, ayrımcılığın ne denli ciddi boyutlarda olduğunu gösteriyor. Kadının işgücüne katılım oranı 1980'lerde yüzde 40'ken, şimdi dramatik biçimde yüzde 23'e düşmüştür.

Ayrıca ev-içi emek işgücü dışında tanımlanmakta, 12 milyonu aşkın ev kadını işgücünün tamamen dışında görülmektedir. İşe almada ayrımcılık devam ediyor. Çalışma hayatında ücret eşitsizliği derinleşiyor, eşit değerdeki işe eşit ücret ilkesi uygulanmıyor, kadınların ev içi emeği görülmüyor.

Erkek mesleği sayılan, inşaat, maden, petrol gibi mühendislik alanlarında, inşaat teknikerliğinde diplomalı kadınlar ya işe alınmayarak ya da masa başında çalışmaya zorlanarak ayrımcılığa uğruyorlar" açıklamasında bulundu.

Eğitimde eşitsizlik devam ettiğini de belirten Evrim Gülez, "İlköğretim çağında okula gidemeyen kız çocuğu sayısı, 2003-2004 öğretim yılında 640 bine çıkmıştır. 15 yaş ve üstü kadınların yüzde 22.8'i hala okuma-yazma bilmiyor. Oysa Türkiye, Pekin Konferansı'nda 2000 yılına kadar kadın okuryazarlığını yüzde 100'e çıkarmayı taahhüt eden ülkeler arasında yer almıştı" dedi.

Gülez, "Türkiye'de geleneksel siyaset tarzı kadının siyasete katılımını engelliyor, kadınlar siyasetin öznesi olamıyor. Parlamentoda 2002 Genel Seçimi sonucu kadın temsil oranı yüzde 4.36'dan ileri geçememiştir.

Bu kadın temsil oranıyla Türkiye, 119 ülke arasında 103. sıradadır. Yerel meclislerde ise durum daha vahimdir. Siyasi Partiler ve Seçim Yasaları kadın erkek eşitliğini sağlamaya yönelik herhangi bir geçici özel önlem içermiyor" değerlendirmesini yaptı.

.
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2005 Pazar 15:27:19
Güncelleme :16 Ekim 2005 Pazar 15:38:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?