3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Kent Müzesi tanıtıldı

Çorum Belediyesi'nin şehrin tarihine ait bilgileri gün ışığına çıkarmak amacıyla oluşturduğu Kent Arşivi ve Müzesi düzenlenen kokteylle tanıtıldı.

Turgut Özel İş Merkezi'nin 4. katında oluşturulan Kent Arşivi ve Müzesi için ilk olarak bir tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya Vali Hüseyin Poroy, Belediye Başkanı Turan Atlamaz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Müze Müdürü İsmet Ediz ile çok sayıda davetli katıldı.

Kurulduğu günden bugüne kadar Çorum'un önde gelen tarihçi, edebiyatçı ve elinde tarihi kaynağı bulunan her kesimden insanın bilgi ve belgeleriyle beslediği Kent Arşivi ve Müzesi, profesyonel bir arşivcilik sisteminde gerekli teknik cihazlarını tamamladı.

Meclis kararıyla Kent Arşivi oluşturmayı ve Çorum'la ilgili bütün belgeleri bir elde toplamayı kendilerine görev saydıklarını dile getiren Belediye Başkanı Turan Atlamaz, Kent Arşivi'ne alınan yeni cihazlarla birlikte Çorum'la ilgili kaynakların çok daha sağlam ve kaliteli bir şekilde arşivleneceğini söyledi.

En son arşivcilik tekniklerini kullandıklarını kaydeden Başkan Atlamaz, bir ülkenin tarihinin hiçbir şeyle ölçülemeyecek kadar değerli olduğunu ifade etti. Kent Arşivi ve Müzesi'nin başına Arapça, Osmanlıca, Farsça ve İngilizce bilin İrfan Yiğit'i getirdiklerini belirterek, İrfan Yiğit'in Türkiye'de çok iyi Osmanlıca bilen kişiler arasında yer aldığını ve birçok Osmanlı eserini çözerek, Türkçe'ye çevirdiğini kaydetti.

Geçmişini bilmeyen ve unutan toplumların geleceği olmayacağını hatırlatan Atlamaz, "Tarihin gözleri üzerimizde, tarihi değerlerimizi gelecek nesillere taşımak zorundayız. Aksi halde bize bu tarihi değerleri emanet eden ecdadımız bizlerden hesap sorar. Geçmişimiz ile bu günümüzü gelecek nesillere aktarmak bizlerin en büyük borcudur" diye konuştu.

Tarihine yönelik böylesine büyük bir çalışmayı yapan başka bir şehrin olmadığını söyleyen başkan Atlamaz, "Meclis kararını alıp, Kent Arşivi'ni kurup, ecdadı ile bağlantısını bütün netliği ile ortaya çıkarıp, yeni kuşaklarına buyur; işte biz buyuz diyecek bir çalışma sizler sayesinde olacak.

Ben, Kent Arşivi'ne her türlü desteğini esirgemeyen herkese çok teşekkür ediyorum. Bundan sonra akademisyenler, araştırmacılar Çorum ile ilgili bir çalışma yapacaklarında başka yerlere değil, Çorum'a geleceklerdir. Bizim arşivlerimizde incelemeler yapacaklar. Çorumla ilgili belgelere buralarda ulaşacaklar" şeklinde konuştu.

Yapılan tanıtım programının ardından Kent Arşivi ve Müzesi gezilerek yapılan çalışmalar ve müzede bulunan eserler hakkında katılımcılara Kent Arşivi ve Müzesi Müdürü İrfan Yiğit tarafından geniş bilgi verildi. Kent Arşivi ve Müzesi'nin gezilmesinin ardından katılımcılara kokteyl verildi.

.
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2005 Pazartesi 15:52:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?