7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

SSK binasında yıkılma tehlikesi

Yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Çorum İl Müdürlüğü binasının yerinin değiştirilmesine karar verildi.

SSK İl Müdürlüğü geçici olarak Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü Uzlaşma Komisyonu'nun kararıyla yeniden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na verilen ve bir süredir Hasanpaşa Semt Polikliniği olarak kullanılan eski Dispanser'in yerine taşınması kararlaştırıldı.

Cengiz Topel Caddesi'ndeki SSK hizmet binası yapılmadan önce, Sigorta İl Müdürlüğü tarafından kullanılan Gazi Caddesi'ndeki bina, yaklaşık 15 yıldır SSK Dispanseri olarak hizmet veriyordu. Sağlık kurumlarının birleştirilmesi sonucu Hasanpaşa Semt Polikliniği haline dönüşmüştü.

2005'in Şubat ayında, sağlık kuruluşlarının tek çatı altında Sağlık Bakanlığı bünyesinde birleştirilmesi sırasında bu bakanlığa geçen SSK Dispanseri'nin SSK'da kalması için itiraz edilmişti. Valilik bünyesinde oluşturulan ilk komisyonda da bu binanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda kalması ve hizmetin tek elden yürütülebilmesi için yıkılacak SSK İl Müdürlüğü'nün bu binaya taşınması uygun görülmüştü.

Daha sonra oluşturulan komisyonda farklı kararlar çıkmasına rağmen, Sağlık Bakanlığı'nda kalan yer son olarak SSK'nın itirazı kabul edilerek bu bakanlıktan alınıp Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesine katıldı. 1990 yılında yapımı biten SSK Hizmet Binası 5.4 ve 5.6 şiddetindeki peşpeşe 2 depremden sonra ileri derecede hasar gördü.

Depremden sonra, binanın güçlendirilmesi için 2 kez ihale yapıldı, ama birinde yalnızca "makyaj"la yetinildi, diğerinde de binanın dayanıklılığını artıracak çalışmalar sınırlı tutuldu. Dolayısıyla, SSK hizmet binası bir türlü depreme dayanıklı hale getirilemedi. Ne ilk yapımda binanın neden gereği kadar dayanıklı yapılmadığının hesabı soruldu, ne de onarım adına yapılan ihalelerin yetersizliği veya buna onay verenlerin ciddiyeti sorgulandı.

SSK'nın yeni binası yapıldıktan sonra da bu bina, sosyal güvenlik kurumlarının birleştirilmesi sonucu, "Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü" olarak değerlendirilecek. Kararın duyulması, deprem korkusu içindeki Sigorta İl Müdürlüğü personeli arasında bayram sevinci yaşattı.

.
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2006 Perşembe 16:44:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?