3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Yumurtacılar isyanda

Balıkesir'in Manyas İlçesi'nde görülen Kuş gribi hastalığı, Türkiye'nin önemli yumurta üretim merkezlerinden Çorum'da sektörü olumsuz etkiledi.

Çorum Yumurta Üretim Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü Vedat Kaplan, yaptığı açıklamada, Kuş Gribi hastalığı nedeniyle ülke genelinde tüketimde yaşanan daralmanın kendilerini de etkilediğini belirterek, satışların yüzde 70 oranında düştüğünü, ihracatın da tamamen durduğunu söyledi.

Türkiye'nin sadece bir bölgesinde meydana gelen olayın gereğinden fazla abartıldığını ve herkesin uzman kesilerek durumdan vazife çıkardığını anlatan Kaplan, ''Sektörün içinde olan birisi olarak hiç tereddüt duymadan et ve yumurtayı yiyorum. Sektör dışında olanlara bu kadar yanlış bilgiden sonra hak vermemek de elde değil'' dedi.

Kuş Gribi hastalığının sadece Türkiye'de değil, bundan önce Avrupa ülkelerinin de içinde bulunduğu 24 ülkede görüldüğünü hatırlatan Kaplan, ''O ülkelerde bu kadar yaygara koparılmadı. Biz bindiğimiz dalı kendi elimizle kesiyoruz. Şu anda Türkiye'de kanatlı sektörü bitme noktasında.

Önlem alınmaz bu durum 2 hafta daha devam ederse tamamen biter. Bu sorunu Türkiye geneline yayarak büyütmek gereksizdi. Ekonomik kayıp tüketiciye yüksek fiyatlarla dönecektir. İhracatçı olan Türkiye ithalatçı konumuna gelecektir'' diye konuştu.

Haftalık 11 milyon adet üretim yapılan Çorum'da satışlarda yaşanan yüzde 70 azalma nedeniyle zorda olduklarını vurgulayan Kaplan, ihracat yaptıkları Gürcistan'ın da ihracatı durdurduğunu belirterek, satışlarda yaşanan azalmanın 2-3 hafta devam etmesi halinde tavukların aç kalacağını ve işletmelerin kapanabileceğini ifade etti.

Yaşanan krizin sadece kanatlı sektörüyle de sınırlı kalmayacağını dile getiren Kaplan, krizin tarımsal ürünlerin tamamını vuracağını bunun ileride görüleceğini öne sürdü. Vedat Kaplan, vatandaşların et ve yumurtayı gönül rahatlığıyla yiyebileceklerini belirterek, ''Kimse et ve yumurtayı çiğ yemiyor.

Et ve yumurta pişirildikten sonra rahatlıkla yenebilir. Kaldı ki bu hastalık Manyas'ta sadece birkaç hindi de görüldü ve devlet hemen önlemini alarak bölgedeki tüm kanatlıları itlaf etti. Bu kadar abartmaya, yaygara koparmaya kimsenin hakkı yok'' şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2005 Cumartesi 12:40:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?