3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Altın rezervi masaya yatırıldı

Gümüşhane'de bulunan altın madenini çıkarmak ve ülke ekonomisine katmak amacıyla ilk önemli toplantı yapıldı.

Toplantıda, Koza Altın İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Cemalettin Çetin ile Koza Madencilik Mastıra Proje Müdürü Vedat Oygür önemli açıklamalarda bulundu. Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz'ın da katıldığı toplantıda, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, yatırımcı kuruluşların müdürleri, bazı sivil toplum örgütlerinin başkanları da toplantıda hazır bulundu. Koza Altın İşletmeleri Genel Müdürü Cemalettin Çetin, toplantıda yaptığı konuşmasında, dünyada altın üretimi ve altın rezervleri, Türkiye'de altın üretimi rezervi, Gümüşhane'nin Mastıra mevkiindeki altın rezervi konularını içine alan detaylı açıklamalar yaptı.

Türkiye'nin altın rezervi açısından Uşak Kışla'da çıkarılan altının yılda 208 ton ile birlikte dünyada son 10 yılda en büyük altın yataklarından biri olduğunu belirten Koza Madencilik A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Cemalettin Çetin, "Erzincan Çukurdere altın maden rezervi 500 ton olarak tahmin ediliyor. Ülkemiz genelinde ise 6 bin 500 tona yakın bir potansiyel var. Bu da yaklaşık 300 milyar dolarlık bir rezerv ediyor. Koza Madencilik A.Ş. olarak Balıkesir Havran, İzmir Ovacık ve Gümüşhane Mastıra altın maden yatakları bizim elimizde bulunmaktadır" dedi.

Koza Madencilik A.Ş. Mastıra Proje Müdürü Vedat Oygür, bilgisayar sunumu ile birlikte Gümüşhane merkez ilçeye bağlı Demirkaynak köyü sınırları içerisinde bulunan Mastıra altın yatakları ile ilgili olarak toplantıya katılanlara detaylı bilgi verdi. Oygür, "Gümüşhane altın madeni yönünden çok zengin bir il. Mastıra'da çıkaracağımız altın madenini işlemek üzere Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 400-500 kişinin çalışabileceği fabrikayı 2007 yılında hizmete açacağız. Mastıra'da çıkaracağımız maden rezervini de OSB'de stok yapacağız" diye konuştu.

"EKONOMİYE 300 MİLYON YTL KATMA DEĞER SAĞLAYACAĞIZ"

Mastıra'da 14 bin metrelik sondaj yaptıklarını ve 350 kotunda altın madenini bulduklarını ifade eden Oygür, "Burada 1 milyon ton maden cevheri var. 1 tonluk cevherden 12 gram altın üretilecek. Tespit ettiğimiz bu rezervin kuzey kısmında araştırmamızı sürdüreceğiz. Çalışmaları programa aldık. Mastıra bölgesinde bulunan eski ocakları da satın aldık. Potansiyel beklediğimizin çok üstünde. Tespitini yaptığımız cevhere 4 metre genişliğinde, 5 metre yüksekliğinde ve 950 metre uzunluğunda galeri ile ulaşacağız. Açılacak galerinin içerisinde özel kamyonlar ve kepçeler çalışacak. En büyük şansımız çıkaracağımız cevherin içerisinde posanın olmayışıdır. Cevheri çıkarmaya önümüzdeki yıl mayıs ayında başlayacağız ve OSB'de stok edeceğiz. 2007 yılında OSB'de açacağımız maden işleme fabrikası ile madeni Gümüşhane'de işleyeceğiz. Son model teknolojiyi kullanarak çevreye karşı duyarlı ve saygılı olacağız. Uluslararası madencilikte sürdürülebilir madencilik kavramını geliştirip bütün büyük şirketler uygulamak zorundadır. Bu zorunluluğu yerine getireceğiz. Çevreye hassasiyet göstermek, ekonomiye katkıda bulunmak, yörenin sosyal yaşantısına uyum sağlamak ve şeffaflık prensiplerimizi ilimizde en ince noktasına kadar hayata geçireceğiz. Şirketimiz her konuda açık olacaktır. Yapacağımız tüm bu çalışmalarla birlikte ülke ekonomisine sağlayacağımız katma değer 300 milyon YTL olacaktır" şeklinde konuştu.

Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz geçmişte gümüş madeni ile yüzü gülen Gümüşhane'nin bu kez altın madeni ile güleceğini belirterek, "Çevreye saygılı, çevreyi koruyan bir anlayıştan hareketle yapılacak üretim sonucunda hem ilimiz hem de ülkemiz ekonomisine önemli bir katkı sağlanacaktır. Ben ilimize ve ülkemize hayırlı olsun diyor, başarılar diliyorum" dedi.

.
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2005 Çarşamba 13:16:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?