5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Araköy ekmeği marka oluyor

Kürtün Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından hazırlanan Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) kapsamında ilçeye bağlı Araköy Ekmeği ile ilgili hazırlanan projenin Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Genel Müdürlüğü tarafından uygun görüldüğü bildirildi.

Kürtün Kaymakamı Osman Bilgin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Araköy Ekmeği'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi ve bakanlıklarda da tanıtımı için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Bilgin, "Araköy Ekmeği'nin içeriğiyle ilgili Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden (KTÜ) uzman ekipler getirterek gerekli incelemeler yapıldı. Uzman ekip söz konusu ekmeğin insan sağlığı açısından yararlı olduğunu tespit etti. Araköy Ekmeği'nin ilimize en yakın illerden olan Trabzon piyasasında da tanıtımı için Migros ve Kiler gibi büyük marketlerle görüşülerek pazarlanmasını sağladık" dedi.

Kürtün Kaymakamı Bilgin, Araköy Ekmeği'nin tanıtımına paralel olarak kapasite artırımı için 10 adet yeni fırın projesinin yapıldığını da sözlerine ekledi.

KÖY EKMEĞİNİN YAPILIŞI

Araköy Köyü'nde köy ekmeğinin yapılışında ayrı bir özellik var. Ekmek için hazırlık akşamdan başlıyor. Maya kutusundaki hamur mayası kontrol edilip, Kesren denilen ağaçtan yapılmış büyük kap içerisinde hamur mayası tutularak üzeri kapatılıyor. Ertesi gün fırının alacağı un miktarı bilindiği için belli miktarda, köyde üretilen buğdaydan elde edilen un elenerek hamur teknesine dökülüyor. Akşamdan hazırlanan maya ile tekneye elenmiş un, ılıtılmış ve içine tuz katılmış suyla yoğrulup, üzeri kapatılarak hamurun kıvamına gelmesi bekleniyor. Taş fırın ise belli bir ısı tacını kazanması için yakılıyor. Fırının tav almasıyla hamurun mayasının gelmesi öyle ayarlanır ki, hiçbir zaman problem olmaz. Artık hamur gelmiş, fırının tavı tutmuştur. Fırının tozu alınır, yağlı çıra yakılarak çıralığa konur. Maharetli eller hamuru keser, bir sağa, bir sola sallar, katlar, hamura şekil vererek küreğin yanına yaklaşır. Hamur fırına salınmadan önce elenen unun kepeği kürek üzerine sererek, ekmek şeklini alan hamur küreğe konulur ve fırına salınır. Artık hamur fırına salınmış ağzı kapatılarak kapağın yanları sıvanır. Teknenin dibinde artırılan hamur, bir dahaki yoğurmaya kadar bir kaba konularak maya olarak saklanır. Fırında ekmeklerin pişmesi beklenir. İki saat sonra fırının kapağı açılır. Ekmekler çıkarılır.

.
Yayın Tarihi : 30 Mart 2006 Perşembe 12:09:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?