3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Tarım müdürlüğünden uyarı

Gümüşhane Tarım İl Müdürlüğü meyve ağaçlarında ve toprakta sonbahar mevsiminde yapılması gereken zirai mücadeleyle ilgili olarak üreticileri uyardı.

Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, meyvelerin hastalıklardan arıtılması, kaliteli ve verimli olabilmesi için uygulanması gereken kültürel, biyolojik, mekanik ve kimyasal zirai mücadele tedbirleri konusunda üreticileri uyardı.

Hasattan sonra bahçede yaşlı, uyuzlu, kuruyan dallar ve sürgünlerin budanarak imha edilmesi gerektiğini belirten yetkililer, "Ağaç üzerinde mumyalaşmış, kurumuş çürük meyveler, toplanarak imha edilmeli. Dökülen yaprakların kışın kar altında kalması nedeniyle ilkbaharda yeni gelişen yaprakların büyük çoğunluğu mutlaka hastalıklı ve lekeli olur. Bu da meyvelerin şekilsiz, küçük ve kalitesiz olmasına yol açar. Ayrıca hastalık ve zararlılarla mücadele açısından sonbaharda toprak işlemek de büyük önem taşıyor. Sonbaharda toprağın derince işlenmesi, birçok zararlının yuvasını bozacağı gibi yabancı otların imhasına da yardımcı olur. Bu şekilde zararlı böceklerin çoğalması önlenecektir" dedi.

Yetkililer, il genelinde meyve ağaçlarında sıkça görülen karaleke, yaprak delen, monilya, kanser, dal yanıkları, memeli pas gibi hastalıkların bulaşmasını önlemek amacıyla yararlanılan, kullanımı kolay, tüm hastalıklara karşı koruyucu bordo bulamacının bazı bakteriyel hastalıklar için alternatifsiz tek ilaç olduğunu ifade etti. Yetkililer, üreticilere şu tavsiyelerde bulundu:

"100 yıl öncesi gibi güvenle kullanılan, önemini hiç kaybetmeyen, kullanım alanları giderek artan bordo bulamacı kireç karışımından oluşur. Yanlış bir uygulama olan ağaçlara direkt sürülmesi yerine, bordo bulamacı şeklinde durgun dönemde tüm gövde ve dallara püskürtülmesi doğru olan yöntemdir. Yüzde 1'lik bordo bulamacı için; 100 litre suya 1 kilo göztaşı ve yarım kilo sönmemiş kireç kullanılır. Meyve ağaçlarımızın sadece hasada kadar olan dönemde değil sonbaharda da bakımı çok önemlidir. İyi bakım, iyi mücadele sonucunda özellikle sonbaharda uygulayacakları kültürel önlemler neticesinde böcek zararına uğramamış meyve yetiştirmeleri üreticilerimizin yüzünü güldürecek, insanlarımızın kaliteli meyve tüketmeleri sağlanmış olacaktır."

.
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2005 Perşembe 13:34:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?