5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Tavukçular iflasın eşiğinde

Kuş gribi vakaları tavuk çiftliklerini olumsuz yönde etkilemeyi sürdürüyor. Yumurta satışının ülkede kuş gribinin ortaya çıkması ile birlikte ekim ayından itibaren düştüğünü söyleyen Gümüş Tavukçuluk Çiftliği sahibi Kamuran Gündüz, "300 bin yumurta elimizde kaldı" dedi.

1978 yılında yaklaşık 200 bin dolar yatırım yaparak Çamlıköy Köyü'nde günde 40 bin yumurta üreten modern bir tavuk çiftliği kurduklarını anlatan Gümüş Tavukçuluk Çiftliği sahibi Kamuran Gündüz, ülke genelinde yaşanan kuş gribi nedeniyle yumurta satışlarının durduğunu söyledi.

Kamuran Gündüz, "Yumurta alıcısı yok. Çiftliğimizde 45 bin adet tavuğumuz var. Günlük yumurta üretimimiz 35 bin civarında. Ülke genelinde ortaya çıkan kuş gribi nedeniyle milyarlarca lira zarar ettik. Bir yumurtanın maliyeti 90 bin lira iken, biz yumurtayı 40-50 bin liradan satıyoruz. Alan da olmuyor. Şu anda stoklarımızda 300 bin yumurta var. Buna her gün 35 bin yumurta ilave oluyor. Devletten bir kredi desteği, bir yardım bekliyoruz. Bu gidişle çok dayanma gücümüz de yok" diye konuştu.

Gümüşhane'nin dışında Bayburt, Rize, Artvin ve Trabzon gibi illere yumurta sattıklarını ifade eden Kamuran Gündüz, "Kuş gribi ortaya çıktıktan sonra bu illere yaptığımız satışlar durdu. Yumurta alan da yok, yiyen de. Ancak, çiftlik olarak bizde kuş gribi yok. Çiftliğimize giren araçları ilaçlıyoruz. İlaçlamadan hiçbir aracı çiftliğimize almıyoruz. Her türlü önlemleri almamıza, Gümüşhane'de kuş gribi olmamasına rağmen yumurta alan yok" şeklinde konuştu.

Yapacak bir şey olmadığını ve beklemede olduklarını sözlerine ekleyen Kamuran Gündüz, "Devletin bir çözüm üretmesi gerek. Böyle giderse bir ay- iki ay bile dayanamayız" dedi.

.
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2006 Salı 12:14:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kerem gündüz IP: 78.183.45.xxx Tarih : 29.01.2008 13:36:53

tavuk iflasına katılıyrum ama böle olmaz gidin belediye başkanına müracaat edin herkese selem gülseren teyzeme merveye serpile