3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Üreticinin yüzü güldü

Hava sıcaklığının normal seyretmesi elma üreticilerinin yüzünü güldürdü. 6 bin tonun üzerinde beklenen hasadın karşısında, üreticiler en büyük sorunlarının pazarlama olduğunu söyledi.

Geçen yıla oranla bu yıl Gümüşhane ve yöresinde elma rekoltesinin beklenenin de üzerinde olduğu belirtildi. Gümüşhane Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, 199 bin 580 elma ağacının bulunduğu yörede, geçen yıl 4 bin 584 ton elma elde edilirken bu yıl don olayının yaşanmaması nedeniyle hasadın 6 bin tonun üzerinde olacağını belirtiler.

Bahçelerinden elma toplamaya başlayan üreticiler rekolteden çok memnun olduklarını belirtirken, en büyük sorunlarının pazarlama olduğunu söylediler. 40'a yakın elma çeşidi bulunan Gümüşhane'de Mart ve Nisan aylarında don olayının yaşanmaması nedeniyle üretimin yüksek düzeyde olduğunu belirten üreticiler, "Fındıkta, çayda olduğu gibi devletin elmada da taban fiyat koymasını bekliyoruz. Elma kalitesine göre en düşük fiyatın da 1 milyon liradan başlamasını istiyoruz" dediler.

Gümüşhane elmasının ülke genelinde çok iyi bilindiğini belirten üreticiler, "Eğer devlet taban fiyat belirlerse, elimizdeki ürün bazı fırsatçıların elinde heba olup gitmez. Özel sektör bizden elmayı çok düşük fiyattan alıyor ve istediği fiyata pazarlıyor. İsteğimiz sadece emeğimizin karşılığının verilmesidir. Bunda da en büyük etken devletin koyacağı taban fiyattır" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2005 Salı 12:18:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?