5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Ayılar şehire indi

Gümüşhane'nin Torul İlçesi'ne inen ayılar 30 arı kovanını parçaladı, içerisindeki balları yedi. 

Karların erimesiyle birlikte kış uykusundan uyanan ve Tuğrulbey Mahallesi'ne kadar inen ayılar bir vatandaşa ait 12 adet arı kovanının parçaladı. Kovan içerisinde bulunan balları yiyen ayılar, 12 kovanda bulunan arıları telef etti. Ayıların, Altınpınar Beldesi'nin Çit Deresi mevkiinde bulunan 16 arı kovanı da parçalayarak arıların ölmesine sebep olduğu bildirildi. 

Ayılar dün gece de Tuğrulbey Mahallesi'ne gelerek 2 kovandaki balları yedi. Arıcı Hüseyin Kuku, "Çok akıllı bir hayvan. 52 arım içerisinde 12 kovan arım en iyileriydi. Ayı, kovanı açıyor, içerisinden çerçeveleri çıkarıp ormanlık alana götürüp yiyor. 12 kovanı da bu şekilde yedi. İçerisinde bal bırakmadığı gibi arılarımı da öldürdü. Geceleri geç saatlerde geliyorlar. Kovanı alıp bir kenara götürüyor. Kovanın içindeki balı bitirinceye kadar yiyor. Daha sonra ikinci kovanı gelip alıyor. Bir hafta içerisinde 12 kovan arım bu şekilde telef oldu gitti. Diğer arıcı arkadaşlarımla konuştum, Çit Deresi'nde de 16 kovanı bu şekilde söndürmüşler. 52 kovan arımdan 12'sini yedi. Dallara konan arıları toparlayarak kovana yerleştirmeye çalışıyoruz. Kalan döküntüleri toparlıyoruz" dedi. 

Arıları bankadan kredi alarak aldığını söyleyen Hüseyin Kuku, "3 yıl ödemeli olarak yılda bin 400 YTL ödemem gerekiyor. 20 arımı böyle almıştım. Ancak, ayılar 12 arımı telef etti. Şu anda yapacak hiçbir şeyimiz yok. Hiçbir şeye müdahale edemiyoruz. Ayıya ne yapabiliriz ki? Devlet ormanda yatan ayıya sahip çıkıyor ama bizim kovanlarımızı parçalayıp arılarımızı telef etmesine bir şey demiyor. Vurma da vuramıyoruz. 15 bin YTL cezası var. Nasıl vuralım? Ayıya sahip çıkılıyor, bize değil. Bizim arılar ölmüş ölmemiş kimsenin umurunda değil. Ne yapalım, ayılara bir şey olmasın bizim arılarımız ölmüş önemli değil" diyerek dert yandı.
Arıcı Hüseyin Kuku arıcılıkla birlikte seracılık da yaptığını belirterek, "Ancak, serayı arılarımızı korumak için sökmek zorunda kaldım. Demir aksanıyla kalan arılarımın etrafını çevirdim. Ayrıca her akşam arılarımın bulunduğu yere gelerek müzik setimi son sesine kadar açarak, ayıların kalan arılarımı yememesi için sabaha kadar müzik çalıyor. Yapacak başka bir şeyimiz yok" diye konuştu. 

Hüseyin Kuku, ayıların parçaladığı kovanlardan sağ kalan arıların yaşaması için tanesi 20 YTL den 10 adet ana arı aldığını da sözlerine ekledi. 

Öte yandan arı kovanların bulunduğu alanda ayıları kaçırmak için geceleri çalınan müzik yayınının işe yaramadığı görüldü.
.
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2006 Pazar 11:51:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?