5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Cezalarını çalışarak çekiyorlar

Gümüşhane merkez ilçeye bağlı Arzular Beldesi'nde bulunan E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu ve hükümlülerden iyi hali görülenler, dışarıda sigortalı işte çalışıyor.

Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Peker, iyi hali görülen tutuklu ve hükümlülere maaş bağlandığını ve sigortalı yapıldıklarını söyledi. Başsavcı Mustafa Peker, cezaevinin bir eğitim yuvası haline getirildiğini belirterek, açılan 14 kursla birlikte tutuklu ve hükümlülerin yetenekleri doğrultusunda kurs gördüklerini belirtti. Başsavcı Peker, kurslardan çok iyi sonuç alındığını ifade ederek, "Cezaevimizin kapasitesi 546. Şu anda 150 civarında tutuklu ve hükümlü var. Geçen yıl temmuz ayında açtığımız açık cezaevi kısmımız var. Burada 12 tane hükümlümüz kalıyor. 12 hükümlümüze, cezaevinin kendi onarımı da dahil olmak üzere lojmanlarımızın, adliyenin tadilat ve tamirat işlerini yaptırdık. Şehir içerisinde bulunan lokalimizin de baştan sona kadar tadilat ve onarımını da onlar yaptı. Kapalı cezaevimiz bölümünde de çeşitli dallarda olmak üzere 14 adet kurs açtık. Avrupa Birliği'nden (AB) hazırlanan proje doğrultusunda 50 bin YTL kaynak aktarıldı. Sayın Valimizin yardımıyla bu parayı aldık. Bu paranın 35 Bin YTL'si ile kaporta ve motor atölyesi bölümünü açtık. Tüm açtığımız kurslara katılanlara ustalık belgesi veriyoruz. Bu da tahliyeleri halinde işe girmeleri daha kolay oluyor" dedi.

Başsavcı Mustafa Peker, açık cezaevindeki hükümlülerin bazı işlerde çalıştıklarını belirterek, "Bu çalışmalarından dolayı 4 YTL 250 YKr günlük olmak üzere ayda 120 YTL maaş ödüyoruz. Ayrıca sigortalı yapıyoruz. Sigortalı olunca aradan 6 ay geçtikten sonra eşi, çocukları ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler de sosyal güvenlik kapsamına alınıyor. Hastalıkları halinde hastanelerimizde tedavileri yapılıyor. Hakim ve savcı arkadaşlar, kendi lokalimizde buluşuyoruz. Burada iyi halli tutuklu ve hükümlülerimiz çalıştırıyor. Sabah saat 08.00'de cezaevinden gelip, akşam saat yirmiye kadar çalışıyorlar. Bazıları aşçı olarak çalışıyor, bazıları garson olarak. Akşamları da cezaevine sadece yatmadan yatmaya gidiyorlar. Konuklarımıza, çevre illerden gelen bir başka konuklarımıza tüm hizmetler açık cezaevindeki tutuklu ve hükümlüler tarafından veriliyor. Hem onlarla konuşuyor, sohbet ediyoruz. İyi bir zaman geçirmelerini de sağlamış oluyoruz" diye konuştu.

Cumhuriyet Başsavcısı Peker, kamu kurum amirlerine hatırlatma yapıldığını, inşaatlarda çalışan tutuklu ve hükümlülerin resmi kurum ve kuruluşların talebi olması halinde buralarda çalıştırabileceklerini de sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2006 Perşembe 12:03:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?