3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Harşit'ten Bir Çöp de Sen Al

Gümüşhane Kültür ve Spor Kulübü'nün Bölgesel Çevre Merkezi tarafından hibeyle yürütülen "Harşit Çayı'nın Kirliliğini Önleme ve Toplum Bilinci Oluşturma" projesi kapsamında dün düzenlediği "Harşit'ten Bir Çöp de Sen Al" kampanyasına katılan Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz, çizmeleri giyip eline aldığı poşetlerle Harşit Çayı'ndan çöp topladı.

Vali Veysel Dalmaz'la birlikte Emniyet Müdürü Ali Tom ve 28 kişilik özel harekat timi, Ticaret Odası Başkanı İsmail Akçay, Sivil Savunma ekipleri, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü görevlileri, Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, Gümüşhane Kültür Spor Kulübü başkan ve yöneticileri, Mühendislik Fakültesi ve ortaöğretim öğrencileri katıldı.

Eski Stadyumu'nda toplanan çevre gönüllüleri grubuna bir açıklama yapan Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz, "Vauk Dağı'ndan doğarak Gümüşhane, Torul, Kürtün gibi yerleşim alanlarımızı geçerek Tirebolu'dan Karadeniz'e dökülen 143 kilometre uzunluğundaki Harşit Çayı yörenin can damarı. Yapılan bu çalışma bir ilktir. Bu kampanya ile yöre halkına Harşit Çayı'nın temiz tutulması konusunda bir mesaj vermek ve çevre bilincinin oluşmasını istiyoruz. Tabiatın doğal dengesini ve insanlığın geleceğini düşünmeyen bir kalkınma hareketini benimsemek mümkün olmadığı gibi gerçekçi de değildir. Ancak her alanda olduğu gibi çevrenin korunmasında da uygulanabilir ilke ve politikaların takip edilmesi de zorunludur. Çevrenin korunmasında, doğal kaynakların kullanılması, tahribi ve kirletilmesinde ülkelerin ve o çevrede yaşayan insanların sorumluluklarının farklı olduğunu belirtmek gerekir. Kalkınmanın ve çevre korumanın temel hedefi insanın sağlığını ve mutluluğunu sağlamak ve devam ettirmek olmalıdır. Bireylerin, müteşebbisin, sivil toplum örgütlerinin ve kamunun çevre konusunda hem hak hem de sorumlulukları vardır. Bugün yaptığımız bu etkinlikte toplum bilincinin oluşması konusunda bir başlangıç olacağına inanıyorum" dedi.

Gümüşhane'nin, doğal güzellikleri ve kaynakları bakımından yurdumuzun en zengin illeri arasında yer aldığını vurgulayan Vali Dalmaz, "Bu değerlere sahip çıkma, gerektiği biçimde değerlendirme ve gelecek nesillere miras olarak bırakma amacıyla, Harşit Çayı ile ilgili olarak da 4 trilyon lira maliyetli bir proje hazırladık. Devlet Su İşleri, Köy Hizmet Götürme birimi ile işbirliği içinde önümüzdeki yıldan itibaren yapılacak çalışmalar sonucunda Harşit Çayı içerisine peyzaj düzenlemeleri kapsamında küçük şelaleler yapılarak, Harşit Çayı'nın daha temiz ve güzel bir görünüme kavuşması sağlanacak" diye konuştu.

Yapılan konuşmalardan sonra Vali Dalmaz ve çevre gönüllüleri yaklaşık 2 kilometre boyunca Harşit Çayı'ndan çöp topladılar. Çöp toplama sırasında çay içerisinde ilginç görüntülerle karşılaşıldı. Suyu çekilmiş bölümlerde karpuz, domates ve ayçiçeği gibi bitkilerle karşılaşan Vali Veysel Dalmaz, "Bu kirlilikte böyle ürünler yetişiyorsa temiz bir ortamda Harşit Çayı'nın vereceği ürünleri düşünmek lazım" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2005 Perşembe 12:23:56
Güncelleme :22 Eylül 2005 Perşembe 12:25:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Çağlayan Turhan IP: 81.215.60.xxx Tarih : 26.09.2005 09:16:46
HARŞİTTEN BİR ÇÖPTE SEN AL KAMPANYASININ İLK GÜNÜNDE YETERLİ KATILIM OLMAMASINA RAĞMEN YAPILAN ÇALIŞMANIN BASAMAK TEŞKİL ETTİĞİNİ,BUNDAN SONRA GEREKLİ ÖZENİN GÖSTERİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM.BU ÇALIŞMAYI BAŞLATAN DERNEK YÖNETİCİLERİNE,KAMPANYAYA KATILAN SAYIN VALİMİZE VE DİĞER GÖREVLİLERE ÖRNEK DAVRANIŞLARINDAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDERİM.HARŞİTİN KİRLENMEMESİ İÇİN HERKESİN DUYARLI OLMASINI DİLİYORUM.BERRAK HARŞİT İÇİN EL ELE...