5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

İzinsiz doğan keçi komedisi

Gümüşhane'nin Köse İlçesi'nde "izinsiz" doğan yavru keçiye 4 bin 500 YTL (4.5 milyar) ceza kesildi. Geçen yıl "izinsiz" doğan yavru keçisi nedeniyle 4 bin 500 YTL para cezası kesilen Miktad Bıyıklı, cezanın iptali için yardım istediği Tarım Bakanlığı'ndan eli boş dönünce Gümüşhane Valiliği'ne başvurdu.

Gümüşhane'nin Köse İlçesi'nde, ancak komedi filmlerinde görülebilecek trajikomik bir olay yaşandı. Hayvanlarını otlatmak için Trabzon'un Akçaabat İlçesi'nden Gümüşhane'nin Köse İlçesi'ne giden çoban Miktad Bıyıklı'nın keçilerinden biri erken doğum yapınca, olanlar oldu.

Bakanlık, çoban Miktad Bıyıklı'ya tahsis edilen merada yaptıkları inceleme sonucu, 200 olması gereken hayvan sayısının 201 olduğunu tespit etti. Yeni doğan yavru keçiye "kaçak" muamelesi yapan ekipler, durumu Köse Kaymakamlığı'na bildirdi. Kaymakamlık 100 koyun ve 100 keçi izni alınmasına rağmen, fazladan bir yavru keçi bulunduran çobana ceza yağdırdı. "Veteriner Sağlık Raporsuz Hayvan Nakletmek" suçundan hayvanların sahibine 2 bin 500 YTL para cezası kesen kaymakamlık, hayvanları taşıyan araç sahibine ise bin 727 YTL para cezası ve 3 ay trafikten men cezası verdi. Talihsiz çobanın başına gelenler bununla da bitmedi. Kaçak keçisi yüzünden 4 bin 500 YTL'lik ceza yiyen çoban, sürüsüyle birlikte jandarma ve polis eşliğinde ilçe dışına çıkarıldı.

Uğradığı ağır cezaya öfkelenen yavru keçinin sahibi Miktad Bıyıklı, Ceza kararına tepki göstererek, yavru keçiye "kaçak" muamelesi yapılmasına bir anlam veremediğini söyledi. "Hangi keçinin, hangi gün, hangi saatte doğuracağını ben nereden bileyim" diyen Bıyıklı, 200 hayvanını otlatmak için kaymakamlıktan mera kiraladığını, ancak keçilerden birinin doğum yapmasıyla hayatının değiştiğini kaydetti.

Yaşlı çobanı makamında kabul eden Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz, Miktad Bıyıklı'nın getirdiği evrakları bir süre inceledikten sonra Defterdar Sedat Ayyıldız ile Tarım İl Müdürü Ertekin Çolak'ı da makamına çağırdı. Vali Veysel Dalmaz, çözüm için gerekenin yapılacağını söyledi. Önemli olanın kurulan düzenin sürdürülmesi olduğunu ifade eden Vali Veysel Dalmaz, "Çiftçimizin, sizlerin mağdur edilmesi diye bir düşüncemiz olmaz. Sizler de geçim sağlıyorsunuz. Biz yardımcı olacağız, siz de kurallara uyacaksınız. Valiliğin, kaymakamlığın koyduğu kurallara uyacaksınız. Uyma noktasında birbirinize karşı itaatsizlik olduğu zaman sonuçlar böyle oluyor. Çözümü de zor oluyor" dedi.

Vali Dalmaz'ın sözleri üzerine yaşlı Çoban Bıyıklı, "Ben kaymakama karşı bir saygısızlık ettim ise cezamı affetmeyin. Ben, kaymakam beye, 'siz bizim büyüğümüzsünüz, babamızsınız. Biz sürünüyoruz. Bu çocuk ilkokulu bitirmedi, hayatı çobancılıkla geçti. Bu jandarmadan korkar, sürüyü bırakır kaçar. Bu sürü Türkiye'nin milli servetidir. Ben bunları söyledim. Eğer söylediklerim bu değilse bana hiç merhamet etme" diye konuştu.

Vali Veysel Dalmaz, "Orada bir kopukluk oldu sanıyorum. Önümüzde bir sonuç var. Bu sonuca göre bizim davranmamız lazım. Sizin ödeme güçlüğünüzü biliyoruz. Bu konuda, ceza yazılırken hakkaniyetli mi yazıldı, yoksa haksız yere mi yazıldı, bu konuyu zaten tartışma ortamına getirmişsiniz. Mahkeme de kararı vermiş ve kaymakamlığın verdiği cezayı uygun gördü. Önümüzde yargı kararı var. Bu konuda defterdar beyle birlikte ödeme kolaylığı açısından bir şeyler yapılabilir mi onu inceleyeceğiz" dedi. Bunun üzerine Miktad Bıyıklı, "Benim kesinlikle ödeme gücüm yok. Zorbalıkla değil, ben nereye karşı gelebilirim. Ya kaçacağım, ya intihar edeceğim, başka hiçbir şeyim yok" diye cevap verdi.

Vali Veysel Dalmaz, daha sonra Trabzon Bölge İdare Mahkemesi'ni arayarak üye hakimle yaptığı görüşme sonrası kararın kesin olduğunu, temyiz edilemeyeceğini öğrendikten sonra ödemede gereken kolaylığı sağlayacağını söyledi.

Yaşlı Çoban Miktad Bıyıklı'yı tokalaşarak uğurlayan Vali Veysel Dalmaz, Ankara, İstanbul'a giderek masraf etmemesini, kendisine her türlü kolaylığın sağlanacağı sözünü verdi.

.
Yayın Tarihi : 18 Mart 2006 Cumartesi 14:36:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?