2
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Yetkililere mesaj

Gümüşhane Kültür ve Spor Derneği'nce ilk ve orta dereceli okullardan yaklaşık 700 öğrencinin katıldığı bir çevre yürüyüşü düzenlendi.

Öğrenciler ellerinde taşıdıkları 'Çöplerinizi Harşit'e atmayınız', 'Çöp atanları uyarınız', 'Gelecek kuşaklara bırakabileceğimiz temiz bir Harşit olsun', 'Harşit Çayı kirliliği ile değil, berraklığı ile ilimizin sembolü olsun', 'İçilir ve yüzülebilir Harşit Çayı için el ele verelim' pankartları ile Gümüş Otel önünde başlayan yürüyüşleri, Atatürk Caddesi boyunca devam edip Atatürk Parkı önünde son buldu.

Öğrenciler yürüyüş boyunca, 'Harşit'ten su içmek istiyorum' sloganı atarak işyeri sahiplerini uyararak, kamu kurum ve kuruluşlarına anlamlı mesaj yollamayı da ihmal etmedi. Yürüyüş boyunca hazırlanan el afişlerini de dağıtan öğrencileri vatandaşlar, biraz hayret biraz da merakla izledi.

Bölgesel Çevre Temizliği REC Türkiye ve Gümüşhane Kültür ve Spor Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği çevre yürüyüşüne, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Gümüşhane Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Serkan Nas ise danışmanlık yaptı. Doğanın sınırsız bir kaynak olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Nas, "Dünyanın kendini yenileme kabiliyeti sınırlıdır. Bozulan ekolojik dengenin yeniden oluşması zor, hatta imkansızdır. Bu nedenle koruma-kullanma dengesinin sağlanması ancak toplumların tüm kesimlerinin katılımıyla mümkündür.

Ülkemizi çevre değerlerini tahrip etmeden kalkındırmak ancak bilinçli insan, bilinçli toplumla mümkündür. İnsanın, hürriyet, eşitlik ve yeterli yaşam koşulları sağlayan onurlu ve refah içinde bir çevrede yaşamak temel hakkıdır. İnsanın bugünkü ve gelecek nesiller için çevreyi korumak ve geliştirmek için ciddi bir sorumluluğu vardır. Dünya yüzeyinde her yıl 6 milyon hektar alan çölleşiyor. Dünya nüfusunun yüzde 14'ü, yani yaklaşık 750-800 milyon kişi çöl ve çöl benzeri yerlerde açlık sınırında yaşıyor" dedi.

Doç. Dr. Serkan Nas, Harşit Çayı'nın kirliliğini önleme ve toplum bilimci oluşturma projesi kapsamında 5 aydır bir dizi etkinlikler yaptıklarını belirterek, "Gümüşhane il merkezinden geçen ve uzun yıllar önce elma bahçeleriyle süslenen görsel güzelliğin yanında, çevresel kirliliği de bulunmayan Harşit Çayı, son yıllarda bilinçsizliğin ve ihmallerin sonucu tam bir çevresel tehdit ve görsel kirlilik sergilemektedir. Amacımız bu çevresel ve görsel kirliliğe dur demek, Harşit Çayı'nı su içilebilir, çocuklarımızın içinde rahatça yüzebileceği bir çay haline getirmektir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2005 Perşembe 02:53:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?