18
Mayıs
2024
Cumartesi
POLİS/ADLİYE

Ölülerin üzerinden kredi çektiler

Karabük'ün Ovacık İlçesi Tarım Kredi Kooperatifi'nde birçoğu ölmüş 256 kişi üzerinden sahte imzalı evrak düzenlenerek kredi çekildiği iddia edildi. Tarım Kredi Kooperatifi'nin tebligat gönderdiği şahısların birçoğunun yıllar önce öldüğü ortaya çıktı. 

Ovacık Tarım Kredi Kooperatifi'nde 1999 ve 2003 yılları arasında Muhasebe Müdürlüğü yapan Mahfuz Ateş'in, düzenlediği sahte evrak ve imzalarla birçoğu ölmüş 256 kişi adına yaklaşık 200 bin YTL kredi çektiği iddia edildi. Tarım Kredi Kooperatifi'nden yıllarca önce ölen yakınlarına gelen borç tebligatlarıyla dolandırıldıklarını öğrenen vatandaşlar, şaşkına döndü. Babasının ölümünden 13 sene sonra kredi çekilerek ellerine borç tebligatı geldiğini söyleyen Yaylacılar Köyü Muhtarı Haşim Kaya, "Babam Mustafa Kaya 13 sene önce öldü. Ancak babam öldükten sonra 2000 yılında adına sahte belge ve imza kullanılarak Tarım Kredi Kooperatifi'nden kredi çekilmiş. Kooperatif tarafından köylülerimize çıkarılan borç tebligatları arasında babamın ismini görünce şaşırdım. Benim gibi birçok köylünün ölen babası ya da yakın akrabaları için gelen borç tebligatları var. Tebliğ edecek kişi bulmakta zorlanıyoruz. Muhtarlığa yazılan yazıda, borçlu bulunan mükelleflerinden çıkarılan bir af kararından dolayı yaralanmaları istenmektedir. Ancak çekilen kredileri isimleri yazan kişilerin çekmediği yapılan Cumhuriyet Savcılığı soruşturmasında tespit edildi. Evrak üzerindeki imzaların ise Jandarma Genel Komutanlığı Krinimal şubesi tarafından sahte olduğu belirlenmiştir. Benim gibi toplam 256 köylü mağdur edilmiş durumda. Bu duruma yetkililerden bir an önce çare bulmalarını istiyoruz" dedi. 

Adli Tıp Kurumu'nda yapılan inceleme sonucu kredi çekilirken kullanılan imzaların sahte olduğu tespit edilmesine rağmen hala ölen akrabalarının üzerinde bulunan borçlarının ödemesini isteyen kooperatif yetkililerin kendilerine yeterli bilgiyi vermediğini söyleyen köylüler, "Olmayan borcumuzu nasıl ödeyeceğiz? Borç senedini çıkarttırıyoruz, imzalarımız tutmuyor. Bu krediyi çeken muhasebe müdürü de ölmüş. Bizim suçumuz ne? Gariban köylüleriz" diye konuştu. Ovacık Tarım Kredi binasına giden mağdur köylüler, hemşehrileri Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'den yardım istedi. 

Öte yandan, 256 kişi üzerinden çekilen kredilerin bugünkü faiz oranlarıyla trilyonlara ulaştığı öğrenildi. Krediyi çektiği iddia edilen ve 1999-2003 yılları arasında Ovacık Tarım Kredi Kooperatifi'nde Muhasebe Müdürlüğü yapan Mahfuz Ateş'in 2005 yılında öldüğü öğrenildi. Mahfuz Ateş'in, İstanbul'un değişik yerlerinden çok sayıda daire ve arsa edindiği iddia ediliyor.
.
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2006 Perşembe 16:01:51
Güncelleme :14 Haziran 2006 Çarşamba 09:47:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?