5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Bal sektörü zor durumda

Ordu Tarım İl Müdürü Sadi Sadıkoğlu, son dönemde 'sahte bal' iddiaları sebebiyle bal sektörünün zor duruma düştüğünü ve çıkış aradığını belirterek, "Artık arıcılarımız bal gibi para kazanamıyor" dedi.

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından yayınlanan 'ORAY-BİR'in Sesi' adlı dergiye açıklamalarda bulunan Ordu Tarım İl Müdürü Sadi Sadıkoğlu, geçmiş yıllara kadar arıcılık mesleğinin sorunsuz bir şekilde devam ederken eğitimsizlik ve bilgisizlikten kaynaklanan hatalar sonucu hak edilmeyen bir noktaya gelindiğini belirtti. Sabit ve gezginci arıcıların süzme (katıksız) bal üretimi yaparken, petekli bal üretmeyi tercih etmelerinin bir takım hataları beraberinde getirdiğini kaydeden Sadıkoğlu, gelinen durumu şöyle anlattı:
"Saf balın donabileceği (şekerlenme) tüketicilerimize anlatılamadı. Tüketicilerimiz şifa kaynağı olarak aldıkları saf balın donduğunu görünce, arıcıları şeker katmakla, dolayısıyla sahtekarlıkla suçladılar.

 Bu ithamla karşılaşan arıcı çözüm yoluna gitti ve donma ihtimali az olan petekli bal üretmeye başladı. Ancak burada da karşısına bir problem çıktı. Tüketici göz zevki için peteklerin tam dolu ve sırlı olmasını istiyordu. Saf bal üretiminde bu oldukça zordu, zira çiçeğin bittiği yerde kovana bal nektarı gelmiyordu. Üretici kıvrak zekasıyla bunun da çaresini buldu, çiçeğin bittiği yerde kovanlara şerbetle destek başladı. Başlangıçta bu destekleme şerbeti, petekleri tam doldurmak ve sırlatmak için biraz masumane olarak düşünülmüştür. Daha sonra görüldü ki, bol şerbet bol bal yerine geçiyor. İyi de para kazandırmaya başlayınca işin özü terk edilerek yoğun şerbetleşmeye ve şekerli bal üretimine geçildi.

Durum bununla da kalmadı, şekerin maliyeti yüksek olduğundan önce glikoz, daha sonra da diğer tatlandırıcılara yöneldi. Bu da yetmedi, bal fabrikalarında hiç arı görmeden ve adına bal denilen ürünler piyasaya sürüldü. Kısacası ortada ne bal kaldı ne de iyi bir kazanç. Artık saf bal bulunmaz, piyasadaki tüm ballarda sahte bal olarak tanımlanır oldu. Neticede günün geçici kazancı istikbaldeki daimi kazanca tercih edildi. Kul zulmetti, kader adalet etti. Artık arıcılarımız bal gibi para kazanamaz oldu."

Bu tablo karşısında bal sektörünün çıkış noktası aramaya başladığını belirten Sadi Sadıkoğlu, tüketicilerin bilinçlenerek bal olarak aldığı tatlandırıcının ne olduğunu sorgulamasını, saf bala değer vermesini, donduğunda ise şekerli bal olarak itham etmemesini istedi.

.
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2006 Perşembe 15:00:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?