8
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Fındık kozasına dikkat

Ordu Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Engin Kontaş, fındığın en büyük zararlısı olan 'fındık kozalak akarı'na karşı mücadele zamanının geldiğini belirterek üreticileri uyardı.

Ürün kaybına, yoğunluğun fazla olduğu bahçelerde ise uç kurumalarına sebep olan ve halk arasında 'fındık kozası' denilen fındık kozalak akarına karşı üreticilerin dikkatli olması gerektiğini belirten Engin Kontaş, bu zararlıya karşı mücadelenin çok kolay olduğuna dikkat çekti. Fındık kozasının bitkinin meyve ve sürgün gözlerine girerek onları tahrip edip şişirdiğini ve nohut büyüklüğüne ulaştığını kaydeden Kontaş, kozalakların daha çok sürgün uçlarında görüldüğünü belirtti.

Bu zararlıya karşı mücadelenin ihmal edilmemesi gerektiğini ifade eden Kontaş, "Bu zararlıya karşı mücadele fındığın yapraksız olduğu kış aylarında kozalakların elle toplanıp yere atılması suretiyle yapılır. Koparılıp yere atılan kozalak içinde bulunan akarlar, kuruyan kozalağın içinde yaşayamayıp ölürler. Böylece bahar ayında yeni oluşacak sürgün ve meyve gözlerine bu zararlıların bulaşması engellenmiş olur. Fındık ağaçlarının yapraksız olduğu bu dönemlerde zararlı ile bulaşık kozalakları toplayıp yere atmak şeklinde yapılan mekaniksel mücadele, nisan ayında yapılacak ilaçlı mücadeleye ihtiyaç bırakmaz. Böylece hem çiftçilerimiz kimyasal ilaçlara ek bir ödeme yapmak zorunda kalmaz hem de çevre kirletilmemiş, doğal denge bozulmamış ve daha sağlıklı ürünler elde edilmiş olunur. Üreticilerimizin fındığın yapraksız olduğu bu aylarda, bahçelerini gezerek, dal uçlarında kozalak oluşumu olup olmadığına bakmaları ve buldukları kozalakları kopararak yere atmak suretiyle fındık kozalak akarı ile mücadelelerini yapmaları gerekmektedir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2007 Pazartesi 16:40:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa köse IP: 88.232.236.xxx Tarih : 18.01.2008 12:21:49

koparmayla bitermi abi bu dalgamı geciyonuz :)