27
Nisan
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Baraj atağı

Ordu'da, çok amaçlı su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik başlatılan çalışmalar sürdürülüyor. 1997 yılında Mesudiye İlçesi'nde başlatılan ve halen inşaatı süren Topçam Barajı çalışmalarından sonra Fatsa İlçesi'nde bulunan Bolaman Irmağı üzerinde baraj yapılması için düğmeye basıldı.

Devlet Su İşleri (DSİ) 7. Bölge Müdürlüğü tarafından sürdürülen çalışmalarda, Fatsa Bolaman Deresi üzerinde kurulacak baraj ve hidroelektrik santralı (HES) için master planlama çalışmalarına başlandı. Planlama çalışmalarının bitirilmesinin ardından harita ve projenin hazırlanacağı, bu aşamadan sonra ihale edilerek inşaatın başlatılacağı kaydedildi.

Yetkililer, Fatsa Bolaman Irmağı üzerinde bir baraj ve HES kurulmasının planlandığını belirterek, "Hisarbey Barajı ve Bolaman HES olarak planlanan bu çalışmada barajın zeminden yüksekliği 46 metre olacak ve buradan enerji üretimi ve içme suyu sağlanacak. Şu anda master plan çalışmaları sürüyor" dedi.

Su kaynaklarının güçlendirilmesi ve enerji üretimi sağlanması amacıyla DSİ tarafından Ordu'da 3 geniş kapsamlı bir çalışma yürütülüyor. Ordu, Ünye ve Fatsa Projeleri adıyla yürütülen çalışmalarda 12 baraj ve 15 HES projesi yapıldı. Bu projeler şöyle:

ÜNYE PROJESİ: Ünye Ceviz Irmağı üzerinde içme suyu için 4 baraj ve enerji üretimi için 5 HES planlanıyor. Akkuş İlçesi'ne kadar uzanan ırmak üzerinde içme suyu için Bozdağ, Düden, Aydınlı ve Ören barajları planlandı. Enerji üretimi için bu barajların hemen yanında Başköy HES, Pelitli HES, Kayacık HES, Köprübaşı HES ile Kuşçu Regülatörü'nün projeleri hazırlandı. Ayrıca Akkuş İlçesi Ceyhanlı-Alan beldeleri arasında Şahinkaya Baraj ve HES yapılması programa alındı.

FATSA PROJESİ: Bolaman Irmağı üzerinde Hisarbey Barajı ve Bolaman HES, Tanyeri Barajı ve Kavşak HES ile Alanyurt Barajı ve Karasay HES, Kabataş-Aybastı ilçeleri arasında bulunan Aybastı Deresi üzerinde ise Aybastı Barajı ve HES, Kabataş İlçesi hudutlarında ise Köyiçi Barajı ve HES yapılacak. Bu barajlar üzerinde ayrıca değişik mevkilerde 3 regülatör daha inşa edilecek.

ORDU PROJESİ: İlk olarak bu projeye işlerlik kazandırıldı. Halen Topçam Barajı ve HES inşaatı ile buna bağlı olarak Karıca regülatörü çalışmaları sürüyor. Ulubey-Ordu arasında yer alan Civil Irmağı üzerinde kurulacak Ordu Barajı ve HES için haritalandırma çalışmaları biterken, proje çalışmaları sürüyor. Çambaşı Yaylası'nda yapılması düşünülen barajdan daha önce vazgeçilmişti.

.
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2005 Pazar 12:49:21
Güncelleme :7 Kasım 2005 Pazartesi 14:47:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?