5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Boyu küçük zararı büyük

Ordu Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesi Müdürü Engin Kontaş, 6 milimetre iriliğindeki fındık kurdunun 120 adet meyve veren bir fındık ağacını tamamen kurutabilecek güçte olduğunu belirtti. 

Her yıl Mart ayında ortaya çıkan ve Nisan ayı sonunda gelişimini tamamlayan 6 milimetre büyüklüğündeki fındık kurdunun fındık ağaçlarını yiyerek beslendiğini belirten Engin Kontaş, ilaçlı müdahale yapılmadığı zaman ağacın kuruyabileceğine dikkat çekti. Boylarının küçük olmasına rağmen verdiği zararın bir fındık bahçesini yok edecek güçte olduğuna işaret eden Kontaş, "Dişi bir fındık kurdu beslenmek suretiyle 80 meyveye, yumurta koymak suretiyle 40 meyveye zarar vererek toplam 120 adet meyveye zarar vermiş olur. Yumurtadan çıkan larva fındık içine girerek burada 1 ay beslendikten sonra fındık kabuğunu delerek çıkar ve toprağa girer. Aynı yıl toprağa giren larvanın yüzde 20'si birinci, yüzde 75'i ikinci ve kalan yüzde 5'i üçüncü yılda ergin olarak ortaya çıkar. Şiddetli kış erginin çıkışını arttırır" dedi.
 
Fındık kurdu için ilaçlı müdahale yapılmasının önemine dikkat çeken Kontaş, sulu ilaç kullanılmasının daha uygun olduğunu belirtti. Kontaş, "Toz ilaçlar çevre, insan sağlığı ve bal arıcılığını tehdit eder. Toz ilaç sulu ilaçlara nazaran başarı oranı düşüktür" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2006 Cumartesi 14:59:31
Güncelleme :16 Mayıs 2006 Salı 20:36:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?